Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tessa Capponi-Borawska

Fot. Marcin Klaban / AGENCJA GAZETACzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia hiszpańskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)12 przegrzebkówsok z 1
limonki6 łyżek
oliwy2 białe
cebule4 ząbki
czosnku100 ml
sherry Fino3 łyżki
tartej bułki3 łyżki posiekanej
natkisólbiały pieprzPrzegrzebki zapiekane z
cebulą - sposób przygotowania: Umyte przegrzebki marynujemy w
soku z limonki 15-20 minut. W tym czasie podgrzewamy na patelni 3 łyżki
oliwy i na średnim ogniu powoli podsmażamy pokrojoną w cienkie talarki
cebulę i posiekany
czosnek - aż będą złociste. Dodajemy
sherry i czekamy, aż odparuje, odstawiamy. Podsmażoną
cebulę układamy na dnie muszli przegrzebków (jeśli użyliśmy świeżych) albo żaroodpornych kokilek. Na to kładziemy po dwa marynowane przegrzebki na porcję, posypujemy
bułką tartą i
natką, polewamy resztą
oliwy i wstawiamy na górną półkę bardzo gorącego piekarnika na 5 minut. Inspirację do tego przepisu znalazłam w książce Catalan Country Kitchen uroczej Marimar Torres. Bardzo ważnym kontrapunktem
smakowym jest tu
sherry, ale jeśli nie mamy go pod ręką, możemy użyć
wytrawnego białego wina.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu