ßßß
Fot. Marcin Klaban / AGENCJA GAZETACzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia hiszpańskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)12 przegrzebkówsok z 1 limonki6 łyżek oliwy2 białe cebule4 ząbki czosnku100 ml sherry Fino3 łyżki tartej bułki3 łyżki posiekanej natkisólbiały pieprzPrzegrzebki zapiekane z cebulą - sposób przygotowania: Umyte przegrzebki marynujemy w soku z limonki 15-20 minut. W tym czasie podgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy i na średnim ogniu powoli podsmażamy pokrojoną w cienkie talarki cebulę i posiekany czosnek - aż będą złociste. Dodajemy sherry i czekamy, aż odparuje, odstawiamy. Podsmażoną cebulę układamy na dnie muszli przegrzebków (jeśli użyliśmy świeżych) albo żaroodpornych kokilek. Na to kładziemy po dwa marynowane przegrzebki na porcję, posypujemy bułką tartą i natką, polewamy resztą oliwy i wstawiamy na górną półkę bardzo gorącego piekarnika na 5 minut. Inspirację do tego przepisu znalazłam w książce Catalan Country Kitchen uroczej Marimar Torres. Bardzo ważnym kontrapunktem smakowym jest tu sherry, ale jeśli nie mamy go pod ręką, możemy użyć wytrawnego białego wina.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu