ßßß Cookit - przepis na Mus malinowy

Mus malinowy

nazwa

Wykonanie

Mus malinowy - składniki:
CIASTO:
5 jaj
117 g cukru ( 33+84 g)
83 g mąki pszennej
50 g skrobi kukurydzianej
MUS:
75 g przetartych malin bez pestek
5 g żelatyny
80 g cukru
325 g śmietany do ubijania
POLEWA:
500 g dżemu malin owego ( truskawkowego) 8 g żelatyny
Mus malinowy - sposób przygotowania: CIASTO:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem i dodatkowo nasmarować tłuszczem.
Przesiać mąki i odstawić na bok. Ubić żółtka z 33 g cukru, do puszystej białej masy. W drugiej misce ubić białka , dodając do nich stopniowo cukier, aż nasza piana będzie sztywna i błyszcząca. Delikatnie połączyć ze sobą obie masy. Na końcu dodać mąkę, uważając, aby nie zniszczyć puszystości naszego ciasta. Wylać cienką warstwą na blachę (tą, która jest na wyposażeniu piekarnika) i za pomocą łopatki cienko rozsmarować. Dobrze jest wcześniej przygotować szablony, według których wytniemy jednakowej wielkości prostokąty i denka, na nasze walce. Piec około 5 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Przez swoją piankową strukturę , ciasto to lepiej kroić bardzo ostrym nożem razem z papierem ( łatwiej nam będzie przenieść je do przygotowanych foremek) lub kuchennymi nożyczkami. Wyciąć dziurki, nie niszcząc papieru. Tu można użyć wszystkiego, co jest niewielkiej średnicy np. stalowej końcówki do wyciskania kremów. Wnętrze naszego pierścienia wypełniamy naszym ciastem, wkładając do środka wycięte denko. Można ciasto nasączyć syropem sporządzonym z wody i cukru. Przygotować mus malinowy.
MUS:
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała. Podgrzać nasze maliny , dodając do nich cześć cukru a następnie rozpuszczając w nich żelatynę( nie gotować!). Ubić śmietanę z pozostałym cukrem i dodać ją do naszej malinowej masy. Rozdzielić ją do naszych czterech przygotowanych tub z ciasta. Schłodzić w lodówce. Przygotować polewę.
POLEWA:
Dżem podgrzać w rondelku rozpuszczając w nim żelatynę. Przetrzeć przez sitko. Polać nasze ciastka i wstawić do lodówki. Można włożyć na chwilkę do zamrażalnika, aby przyśpieszyć proces tężenia.
Wysunąć nasze ciastko z tuby i wypełnić otwory pozostałą galaretką. Jeżeli mus bardzo by zasklepił dziurki, to wystarczy wyjąć z nich łyżeczką około 1 mm musu malinowego i na jego miejsce wycisnąć dżem. Do podania przechowywać w lodówce. Dowolnie przybrać.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17588292/mus malinowy/p