Wykonanie
Mus malinowy - składniki:CIASTO:5 jaj117 g
cukru ( 33+84 g)83 g
mąki pszennej50 g
skrobi kukurydzianejMUS:75 g przetartych
malin bez pestek5 g
żelatyny80 g
cukru325 g
śmietany do ubijaniaPOLEWA:500 g
dżemu malin owego (
truskawkowego) 8 g
żelatynyMus malinowy - sposób przygotowania: CIASTO:Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem i dodatkowo nasmarować tłuszczem.Przesiać
mąki i odstawić na bok. Ubić
żółtka z 33 g
cukru, do puszystej białej masy. W drugiej misce ubić
białka , dodając do nich stopniowo
cukier, aż nasza piana będzie sztywna i błyszcząca. Delikatnie połączyć ze sobą obie masy. Na końcu dodać
mąkę, uważając, aby nie zniszczyć puszystości naszego ciasta. Wylać cienką warstwą na blachę (tą, która jest na wyposażeniu piekarnika) i za pomocą
łopatki cienko rozsmarować. Dobrze jest wcześniej przygotować szablony, według których wytniemy jednakowej wielkości prostokąty i denka, na nasze walce. Piec około 5 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Przez swoją piankową strukturę , ciasto to lepiej kroić bardzo
ostrym nożem razem z papierem ( łatwiej nam będzie przenieść je do przygotowanych foremek) lub kuchennymi nożyczkami. Wyciąć dziurki, nie niszcząc papieru. Tu można użyć wszystkiego, co jest niewielkiej średnicy np. stalowej końcówki do wyciskania kremów. Wnętrze naszego pierścienia wypełniamy naszym
ciastem, wkładając do środka wycięte denko. Można ciasto nasączyć
syropem sporządzonym z
wody i
cukru. Przygotować mus malinowy.MUS:
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej
wody, aby napęczniała. Podgrzać nasze
maliny , dodając do nich cześć
cukru a następnie rozpuszczając w nich
żelatynę( nie gotować!). Ubić
śmietanę z pozostałym
cukrem i dodać ją do naszej malinowej masy. Rozdzielić ją do naszych czterech przygotowanych tub z ciasta. Schłodzić w lodówce. Przygotować polewę.POLEWA:
Dżem podgrzać w rondelku rozpuszczając w nim
żelatynę. Przetrzeć przez sitko. Polać nasze
ciastka i wstawić do lodówki. Można włożyć na chwilkę do zamrażalnika, aby przyśpieszyć proces tężenia.Wysunąć nasze
ciastko z tuby i wypełnić otwory pozostałą
galaretką. Jeżeli mus bardzo by zasklepił dziurki, to wystarczy wyjąć z nich łyżeczką około 1 mm musu
malinowego i na jego miejsce wycisnąć
dżem. Do podania przechowywać w lodówce. Dowolnie przybrać.