ßßß Cookit - przepis na Ostrygi z żelem z kiwi

Ostrygi z żelem z kiwi

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Sang-Hoon Degeimbre
Paulina JAKOBIEC
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 ostrygi
5 sztuk kiwi
Syrop z kiwi :
530 g kiwi
200 g wody
Żel z kiwi :
300 g syropu z kiwi
0 . 9 g naturalnej gumy ksantanowej
1.7 g kwasku cytrynowego
szczypta soli
7 g mirinu
25 g cukru
Oraz:
2 kromki chleba pełnoziarnistego
1 łyżeczka masła
2-3 gałązki koperku
skórka starta z pomarańczy
Ostrygi z żelem z kiwi - sposób przygotowania: Ostrygi otwieramy, płuczemy. Wyjmujemy z muszli, wkładamy do lodówki. Kiwi obieramy, wycinamy miąższ z pestkami, resztę kroimy w drobną kostkę. Kiwi obieramy, kroimy na kawałki i zgniatamy je. Zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu, aż otrzymamy 300 g syropu, który wykorzystujemy do żelu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładki żel. Chleb kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy na patelni, przyrumieniamy chleb i odsączamy go z tłuszczu. Koperek siekamy. W głębokim talerzu układamy pokrojone w kostkę kiwi, na nich układamy ostrygi. Smarujemy je żelem z kiwi tak, by dobrze je nim przykryć. Obok układamy kawałeczki chleba, koperek i skórkę startą z pomarańczy.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175277702/ostrygi z zelem z kiwi/p