ßßß
Paulina JAKOBIECCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 ostrygi5 sztuk kiwiSyrop z kiwi :530 g kiwi200 g wodyŻel z kiwi :300 g syropu z kiwi0 . 9 g naturalnej gumy ksantanowej1.7 g kwasku cytrynowegoszczypta soli7 g mirinu25 g cukruOraz:2 kromki chleba pełnoziarnistego1 łyżeczka masła2-3 gałązki koperkuskórka starta z pomarańczyOstrygi z żelem z kiwi - sposób przygotowania: Ostrygi otwieramy, płuczemy. Wyjmujemy z muszli, wkładamy do lodówki. Kiwi obieramy, wycinamy miąższ z pestkami, resztę kroimy w drobną kostkę. Kiwi obieramy, kroimy na kawałki i zgniatamy je. Zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu, aż otrzymamy 300 g syropu, który wykorzystujemy do żelu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładki żel. Chleb kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy na patelni, przyrumieniamy chleb i odsączamy go z tłuszczu. Koperek siekamy. W głębokim talerzu układamy pokrojone w kostkę kiwi, na nich układamy ostrygi. Smarujemy je żelem z kiwi tak, by dobrze je nim przykryć. Obok układamy kawałeczki chleba, koperek i skórkę startą z pomarańczy.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu