ßßß Cookit - przepis na Bakława

Bakława

nazwa

Wykonanie

Od dawna planowałam przygotowanie tego tureckiego smakołyku - wczoraj ten dzień nadszedł. Pozwoliliśmy naszej bakławie przez noc nasycić się smakiem, bo najsmaczniejsza jest 2 lub 3 dnia. Nie ma co ukrywać, to nie jest zbyt tanie ciasto, bo jego kluczowym składnikiem są migdały i orzechy, dodałam też masę marcepanową. Nie jest to też na pewno ciasto fit - zużyłam sporo klarowanego masła. Co do masła - można je oczywiście kupić, ja pokusiłam się o zrobienie własnego (będzie o tym oddzielny post).
Przy pracy z ciastem filo trzeba trzymać się zasady, że gdy zajmujemy się jednym arkuszem, pozostałe są szczelnie przykryte, bo inaczej będą wysychały. Koniecznie trzeba też mieć przy sobie pędzelek, którym każdorazowo będziemy nanosić masło na ciasto.
Przy okazji zajrzyjcie po przepis na moje ciasteczka jak bakława
Składniki na blaszkę: 20 x 30 cm :
Syrop :
1 szklanka cukru
0,5 szklanki wody
sok z jednej cytryny
Poza tym :
co najmniej 15 arkuszy ciasta filo (wielkości blaszki, jeśli są za duże można je przeciąć lub złożyć)
200 g. klarowanego masła
łącznie 300 g.: migdałów i orzechów włoskich
Dodatkowo :
do posypania: płatki migdałów, posiekane orzechy itd.(oryginalnie pistacje)
Przygotowanie :
Orzechy i migdały mielę, masę marcepanową dzielę na małe kawałeczki.
Zaczynam od syropu: do rondelka wlewam wodę i sok z cytryny, dodaję cukier. Podgrzewam mieszając do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i pozwalam syropowi gotować się przez 15 minut. Odstawiam go do przestudzenia.
Blaszkę solidnie smaruję masłem i wykładam arkuszem ciasta filo, arkusz za pomocą pędzelka porządnie smaruję masłem. Wykładam kolejne 4 arkusze, każdorazowo nanosząc na nie masło. Wykładam połowę zmielonych orzechów i przykrywam je znowu 5 arkuszami ciasta (smarując je masłem). Układam masę marcepanową, uzupełniam pozostałymi orzechami, przykrywam kolejnymi 5 płatami ciasta (z masłem). Ostatni arkusz również smaruję masłem. Ostrym nożem (sprawdza się z ząbkami) ostrożnie tnę ciasto w romby i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C. Bakławę piekę przez ok. 1,5 godziny- ciasto powinno być złote. Od razu po wyjęciu z piekarnika polewam równomiernie powierzchnię ciasta wcześniej przygotowanym syropem i posypuję orzechami. Pozostawiam najlepiej na całą noc.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/08/bakawa.html