Wykonanie
Od dawna planowałam przygotowanie tego tureckiego smakołyku - wczoraj ten dzień nadszedł. Pozwoliliśmy naszej bakławie przez noc nasycić się smakiem, bo najsmaczniejsza jest 2 lub 3 dnia. Nie ma co ukrywać, to nie jest zbyt tanie ciasto, bo jego kluczowym składnikiem są
migdały i
orzechy, dodałam też masę marcepanową. Nie jest to też na pewno ciasto fit - zużyłam sporo klarowanego
masła. Co do
masła - można je oczywiście kupić, ja pokusiłam się o zrobienie własnego (będzie o tym oddzielny post).Przy pracy z
ciastem filo trzeba trzymać się zasady, że gdy zajmujemy się jednym arkuszem, pozostałe są szczelnie przykryte, bo inaczej będą wysychały. Koniecznie trzeba też
mieć przy sobie pędzelek, którym każdorazowo będziemy nanosić
masło na ciasto.Przy okazji zajrzyjcie po przepis na moje
ciasteczka jak
bakława

Składniki na blaszkę: 20 x 30 cm :
Syrop :1 szklanka
cukru0,5 szklanki
wodysok z jednej
cytrynyPoza tym :co najmniej 15 arkuszy
ciasta filo (wielkości blaszki, jeśli są za duże można je przeciąć lub złożyć)200 g. klarowanego
masłałącznie 300 g.:
migdałów i
orzechów włoskichDodatkowo :do posypania:
płatki migdałów, posiekane
orzechy itd.(oryginalnie
pistacje)Przygotowanie :
Orzechy i
migdały mielę, masę marcepanową dzielę na małe kawałeczki.Zaczynam od
syropu: do rondelka wlewam
wodę i
sok z cytryny, dodaję
cukier. Podgrzewam mieszając do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i pozwalam syropowi gotować się przez 15 minut. Odstawiam go do przestudzenia.Blaszkę solidnie smaruję
masłem i wykładam arkuszem
ciasta filo, arkusz za pomocą pędzelka porządnie smaruję
masłem. Wykładam kolejne 4 arkusze, każdorazowo nanosząc na nie
masło. Wykładam połowę zmielonych
orzechów i przykrywam je znowu 5 arkuszami ciasta (smarując je
masłem). Układam masę marcepanową, uzupełniam pozostałymi
orzechami, przykrywam kolejnymi 5 płatami ciasta (z
masłem). Ostatni arkusz również smaruję
masłem.
Ostrym nożem (sprawdza się z ząbkami) ostrożnie tnę ciasto w romby i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C.
Bakławę piekę przez ok. 1,5 godziny- ciasto powinno być złote. Od razu po wyjęciu z piekarnika polewam równomiernie powierzchnię ciasta wcześniej przygotowanym
syropem i posypuję
orzechami. Pozostawiam najlepiej na całą noc.
