Wykonanie
Schyłek lata ,to czas chwytania ostatnich zielonych listków i plonów ,tak też jest z
miętą , jeśli ktoś nie zdążył zrobić tego wcześniej, własnie nadszedł ostatni moment na ścięcie zielonego skarbu i przygotowanie z niego pachnącego ożywczego
syropu .. Doskonałego jako dodatek do
herbatki ,
piwka czy
drinka , a także jako pyszny sos do
lodów czy naleśników z
bitą śmietaną …hm..bajka 😉
Potrzebujemy :1 reklamówkę liści i łodyg
mięty ( im więcej ,tym bardziej aromatyczny
syrop otrzymamy ) 5 l
wody z kranu 40 dg kwasku
cytrynowego ( 2 małe opakowania ) 5 kg
cukruOpłukana i oczyszczoną z niechcianych gospodarzy
miętę wkładamy do gara . W osobnym garnku zagotowujemy
wodę z kwaskiem
cytrynowym i gorąca zalewamy
miętę , dociskamy ja tak żeby zanurzyła się całkowicie i szczelnie przykrywamy pokrywką . Odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godziny, mieszając co jakiś czas ( raz dziennie ) . Po tym czasie całość zlewamy przez gazę i wyciskamy
miętę ( także przez gazę lub ściereczkę lnianą ,żeby odfiltrować wszelkie paprochy ) . Odciśniętą
miętę wyrzucamy , a pozyskany aromatyczny
wywar zagotowujemy dodając w trakcie gotowania, cały
cukier i mieszając ,żeby dobrze się rozpuścił . Wlewamy na gorąco do wyparzonych słoików . W celu dłuższego przechowywania można , po ostygnięciu następnego dnia pasteryzować je ponownie przez 10 minut .
Syrop jest doskonały , jeśli dodacie mniej kwasku będzie bardziej
miętowy , my lubimy ten
cytrynowy lekki posmak w tle … 😉