Wykonanie
Sezon
truskawkowy trwa. Czy Wy też lubicie różnego rodzaju orzeźwiające
napoje z sokami? Moja rodzina wprost za nimi przepada. A wiadomo, że najlepsze są te zrobione przy użyciu domowych
soków. Niestety zapas w piwnicy wszelkiego rodzaju
soków się skończył, więc... stanęłam przy kuchence i w przypływie kulinarnej wyobraźni zrobiłam szybki
syrop truskawkowo-
miętowy. Rodzinie tak smakowało, że zamówili już większe ilości. No cóż, sama muszę przyznać, że w upalny dzień smakował domowy
syrop truskawkowo-
miętowy + gazowana
woda i kostki
lodu były idealnym orzeźwieniem. Spróbujcie i Wy, zapraszam.* przepis i pomysł własny, ilość składników wynikała z dostępnych obecnie w kuchni
... nie ma jak domowy
syrop truskawkowy z orzeźwiającą nutką
mięty. Zdjęcie wykonane zaraz po wlaniu do słoiczka - jeszcze gorący...Składniki: (na około 450 ml
syropu)2 szklanki
truskawek (ciasto włożonych, małych
truskawek)3/4 szklanki
wody1 gałązka świeżej
mięty1 szklanka
cukru1/2 dużej
cytrynyPrzygotowanie:Do garnka wsypujemy umyte, pozbawione zielonych części
truskawki. Zalewamy je
wodą i gotujemy około 10-15 minut, na mniejszym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Odstawiamy na 10 minut, następnie przecedzamy przez gęste sitko.
Truskawki ostrożnie dociskamy, by otrzymać więcej soku (uważajmy, aby zrobić to delikatnie, by nasz
syrop nie był mętny).Następnie przelewamy nasz sok do garnka, dodajemy
cukier oraz sok wyciśnięty z 1/2
cytryny. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia
cukru i lekkiego zgęstnienia
syropu.
Syrop przelewamy do słoiczków. Słoiczki można zawekować, jeśli chcemy przechować nasz
truskawkowo-
miętowy syrop przez dłuższy czas (wówczas proponuję zwiększyć ilość składników).Ja przelałam mój
syrop do jednego większego i jednego mniejszego słoiczka, wstawiłam do lodówki. U nas
syrop truskawkowy postał zaledwie 2 dni, tak nam smakował.Smacznego