Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Gonçalo Gregier Franco

Fot.
Alina Gajdamowicz / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia portugalskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Grillowane
sardynki - składniki:4 duże
sardynki (świeże lub mrożone)
sól morska2-3
papryki4 duże kromki
chlebaoliwaGrillowane
sardynki - sposób przygotowania:
Sardynki można grillować na dwa sposoby. Sposób pierwszy, najbardziej popularny w Portugalii - na klasycznym grillu, pod którym pali się węglem drzewnym.
Ryby oprószamy z obu stron
solą i grillujemy w całości ok. 20 minut, co kilka minut przekładając z
boku na bok. Zdejmujemy z rusztu, kiedy
sardynki nabiorą złotego koloru. Drugi sposób - na patelni grillowej: obficie polewamy patelnię
oliwą i podgrzewamy. Układamy
sardynki, grillujemy przynajmniej 10 minut z jednej strony. Odwracamy na drugi bok i posypujemy grubą
solą morską (tylko z jednej strony). Zdejmujemy z patelni, kiedy
sardynki się zezłocą - po mniej więcej 20 minutach. Dobrym dodatkiem jest grillowana
papryka, którą pieczemy wraz z
rybami: kroimy ją w cienkie paski i układamy na patelni lub grillu na 10 minut przed włożeniem ryb - pieczemy aż zmięknie. Można dodać
cebulę pokrojoną w piórka.
Sardynki podajemy na kromkach
chleba, skropione
oliwą, z porcją pieczonej
papryki obok. Kolejnym tradycyjnym dodatkiem jest salada
mista:
sałata lodowa,
oliwki,
ogórek,
pomidory,
cebula, skropione
oliwą i
octem winnym.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu