ßßß Cookit - przepis na Grillowane sardynki

Grillowane sardynki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Gonçalo Gregier Franco
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia portugalska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Grillowane sardynki - składniki:
4 duże sardynki (świeże lub mrożone)
sól morska
2-3 papryki
4 duże kromki chleba
oliwa
Grillowane sardynki - sposób przygotowania: Sardynki można grillować na dwa sposoby. Sposób pierwszy, najbardziej popularny w Portugalii - na klasycznym grillu, pod którym pali się węglem drzewnym. Ryby oprószamy z obu stron solą i grillujemy w całości ok. 20 minut, co kilka minut przekładając z boku na bok. Zdejmujemy z rusztu, kiedy sardynki nabiorą złotego koloru. Drugi sposób - na patelni grillowej: obficie polewamy patelnię oliwą i podgrzewamy. Układamy sardynki, grillujemy przynajmniej 10 minut z jednej strony. Odwracamy na drugi bok i posypujemy grubą solą morską (tylko z jednej strony). Zdejmujemy z patelni, kiedy sardynki się zezłocą - po mniej więcej 20 minutach. Dobrym dodatkiem jest grillowana papryka, którą pieczemy wraz z rybami: kroimy ją w cienkie paski i układamy na patelni lub grillu na 10 minut przed włożeniem ryb - pieczemy aż zmięknie. Można dodać cebulę pokrojoną w piórka. Sardynki podajemy na kromkach chleba, skropione oliwą, z porcją pieczonej papryki obok. Kolejnym tradycyjnym dodatkiem jest salada mista: sałata lodowa, oliwki, ogórek, pomidory, cebula, skropione oliwą i octem winnym.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940476/grillowane sardynki/p