Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Biały
Fot. BBSPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Szaszłyki z perliczki z sosem
orzechowym - składniki:2-3 perliczki
suszone oreganoskórka i
sok z cytrynyświeże liście
szałwii16 plastrów
bekonu12
szalotek150 g wędzonej
suchej kiełbasywątróbka z
przepiórek (lub z
kurczaka)
oliwasólpieprzSzaszłyki z perliczki z sosem
orzechowym - sposób przygotowania: Perliczki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie odkrawamy większe kawałki
mięsa od kości i kroimy je w grubą kostkę. Oprószamy
solą,
pieprzem,
oregano i
skórką z cytryny. Obkładamy listkami
szałwii, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Kawałki perliczki owijamy razem z
szałwią w plastry
bekonu, po czym nakłuwamy na patyczki do szaszłyków na przemian z
szalotkami, grubymi plastrami
suchej kiełbasy, kawałkami
wątróbki. Rozgrzewamy piekarnik lub grill elektryczny i pieczemy szaszłyki, skrapiając je na przemian
oliwą i
sokiem z cytryny.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu