ßßß
Fot. BBSPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Szaszłyki z perliczki z sosem orzechowym - składniki:2-3 perliczkisuszone oreganoskórka i sok z cytrynyświeże liście szałwii16 plastrów bekonu12 szalotek150 g wędzonej suchej kiełbasywątróbka z przepiórek (lub z kurczaka)oliwasólpieprzSzaszłyki z perliczki z sosem orzechowym - sposób przygotowania: Perliczki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie odkrawamy większe kawałki mięsa od kości i kroimy je w grubą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, oregano i skórką z cytryny. Obkładamy listkami szałwii, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Kawałki perliczki owijamy razem z szałwią w plastry bekonu, po czym nakłuwamy na patyczki do szaszłyków na przemian z szalotkami, grubymi plastrami suchej kiełbasy, kawałkami wątróbki. Rozgrzewamy piekarnik lub grill elektryczny i pieczemy szaszłyki, skrapiając je na przemian oliwą i sokiem z cytryny.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu