Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Marcin Goetz

Fot. Aneta AugustynCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:2 kg
mąki pszennej40 g
sody oczyszczonej150 g
przyprawy do piernika6-8 jaj1/2 kg
masła1 kg
miodu50 ml
wódkiLukier:1/2 kg
cukru pudru2
białkasok z cytrynyŚwiąteczne pierniki dla
bliskich - sposób przygotowania: Przesiewamy
mąkę,
sodę i
przyprawę.
Masło i
miód podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia, wlewamy do kopczyka z
mąki. Dodajemy
jajka, wyrabiamy, odkładamy do lodówki nawet na kilka tygodni. Po wyjęciu zostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, dodajemy
wódkę, zagniatamy. Wałkujemy, wykrawamy dowolne kształty, układamy na blasze i pieczemy w 180 st. C przez 7-10 minut, zależnie od grubości pierników. W makutrze ucieramy
cukier i
białka, dodajemy
sok z cytryny, dolewając powoli, tak aby
lukier miał właściwą, gęstą konsystencję. Wkładamy go do woreczka z odciętym rożkiem, wyciskamy wzory. Wychodzi około
trzech kilogramów pierników na świąteczne prezenty dla przyjaciół. Można też upiec mniej
ciastek, dzieląc składniki na pół lub na cztery.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu