ßßß
Fot. Paweł KiszkielCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 1/2 szklanki mleka 1%2 jajka2 płaskie łyżki cukru2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso lub bezkofeinowej1 łyżeczka cukru waniliowegomielony cynamon i cienkie paseczki skórki cytrynowej do dekoracjiKrem budyniowy espresso - sposób przygotowania: W misce dokładnie ubijamy mleko, jajka, cukier, kawę i cukier waniliowy. Rozlewamy do 4 żaroodpornych miseczek i ustawiamy na patelni o średnicy 25 cm. Na patelnię wlewamy tyle wody, aby sięgała na wysokość 1,2 cm poniżej górnej krawędzi miseczek i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie miseczki z kremem studzimy, nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Dekorujemy cynamonem i skórką cytrynową. [1 porcja - 110 kcal]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu