ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka maślane z mąką razową

Ciasteczka maślane z mąką razową

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Beata Lipov
Fot. Studio Lipov
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
70 g mąki pszennej razowej
60 g mąki pszennej białej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżki mleka
dżem - np. morelowy
Ciasteczka maślane z mąką razową - sposób przygotowania: Mieszamy w misce wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę mąki. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej robimy kciukiem dołeczek i napełniamy go dżemem. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 16-18 minut w 190°C.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601066/ciasteczka maslane z maka razowa/p