Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Beata LipovFot. Studio LipovPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)70 g mąki pszennej razowej60 g mąki pszennej białej40 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia80 g miękkiego masła70 g cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią2 łyżki mlekadżem - np. morelowyCiasteczka maślane z mąką razową - sposób przygotowania: Mieszamy w misce wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę mąki. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej robimy kciukiem dołeczek i napełniamy go dżemem. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 16-18 minut w 190°C.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu