Wykonanie
Jednym z ciast które kupowałam a postanowiłam, że kiedyś zrobię były cycki murzynki . Na zrobienie z tej
serii czekały do dziś jeszcze 2 ciasta Pani Walewska wreszcie doczekała sie zrobienia wiec pozostało mi jeszcze jedno, które niebawem zostanie zrobione:)Pani Walewska jest rewelacyjnym
ciastem na kruchym spodzie z dodatkiem
dżemu porzeczkowego,
bezy oraz kremu na bazie budyniu - jednym słowem pychota.Korzystałam z przepisu niezawodnej kwestii smaku jak zwykle trochę zmieniając.Jak czyta się przepis ciasto wydaje sie skomplikowane, w praktyce okazuje sie, że nie taki diabeł straszny jak go czytają :)Składniki:Placki (ciasto kruche): 2 pełne szklanki
mąki, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 1 torebka
cukru waniliowego, 1/2 szklanki
cukru pudru, 20 dag
masła, 4
żółtka, 2 małe słoiczki
dżemu z czarnej porzeczkiMasa bezowa:
białka z 6 jaj, 2 szklanki
cukru pudru, 2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej, 2 łyżki posiekanych
orzechów włoskich - ja ich nie dalamMasa budyniowa: 1/2 litra
mleka, 2 łyżki
mąki pszennej, 2 łyżki
mąki ziemniaczanej, 1 torebka
cukru waniliowego, 2
żółtka, 200 g
masłaPrzygotowanie:Placki (ciasto kruche):
Mąkę przesiać na stolnicę razem z
proszkiem do pieczenia. Dodać
cukier waniliowy,
cukier puder oraz
masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać
żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 33 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy). Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować
dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Ja jeden włożyłam do blachy i tam juz pozostał a ten do przykrycia ułożyłam na papierze i z nim włożyłam do piekarnika.Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać
cukier puder a na końcu
mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie
dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi
orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki
mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej:
mąką pszenną,
mąką ziemniaczaną,
cukrem waniliowym oraz
żółtkami. Resztę
mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. Zmiksować
masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie
bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
