ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka bakaliowe

Ciasteczka bakaliowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Słodkie... na zdrowie!'
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasteczka bakaliowe - składniki:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko - temperatura pokojowa
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii
Ciasteczka bakaliowe - sposób przygotowania: Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.Mąkę wymieszać z sodą, solą. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszaćZ ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół). Podawać przestygnięte.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/169390381/ciasteczka bakaliowe/p