Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zuzanna Wiciejowska

Fot. Tata StudioCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)ciasto:3 szklanki (450 g)
mąki pszennej1 kostka (200 g) zimnego
masła1/2 szklanki (100 g)
cukru1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny4
żółtka2 łyżki (30 ml)
śmietanki 30 proc.
sólnadzienie:3/4 szklanki
cukru2 kg
śliwek1 łyżka
soku z cytrynyTarta ze
śliwkami - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: do dużej miski wsyp
mąkę,
cukier i szczyptę
soli, skórkę otartą z
cytryny, dodaj pokrojone w kostkę zimne
masło i opuszkami palców rozetrzyj ciasto tak, aby masa konsystencją przypominała mokry piasek. Dodaj zimną
śmietankę wymieszaną z
żółtkami i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przygotuj
śliwki:
owoce umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż do miski, dodaj
sok z cytryny i
cukier, wymieszaj i odstaw na mniej więcej 30 minut. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 38 cm, o 5-6 cm większej niż średnica tortownicy. Delikatnie wyłóż nim tortownicę, formując wysoki brzeg na blisko 2-2,5 cm. Rozłóż
śliwki w tortownicy jak rozetę i
skrop pozostałym
syropem. Ciasto wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i piecz 45-55 minut, aż będzie złocistobrązowe,
śliwki się lekko skarmelizują, a sos będzie bąblował i się zagęści.
oliwy z oliwek. Smaż roladki z obydwu stron na złoty kolor. Doskonałym dodatkiem do tej tarty będzie kulka
lodów waniliowych lub
bita śmietana.
Tarta ze
śliwkami Ciasto: 3 szklanki (450 g)
mąki pszennej 1 kostka (200 g) zimnego
masła 1/2 szklanki (100 g)
cukru 1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny 4Ciasta ze
śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

zawsze warto
mieć opakowanie dobrego, gotowego
ciasta francuskiego. Dzięki temu, gdy wpadną do nas znajomi z niespodziewaną wizytą, zawsze będziemy mogli przygotować szybki deser - np. tę tarte ze
śliwkami . Prosta
tarta ze
śliwkami 1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego 75 dag
śliwek 5 łyżekNieroby i smakosze
śmietany, ucieramy. Wlewamy 3 łyżki armaniaku, w którym moczyły się
śliwki, ubijamy jeszcze chwilę. Na podpieczonym spodzie tarty układamy
śliwki, zalewamy je przygotowaną masą, pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ubijamy resztę
śmietany z łyżką
cukru i mieszamy z 1-2 łyżkami
śliwkowegoPanna cottagładki, płynny, bez żadnej grudki lub zadbać o to, by
owoce pozostały w swej formie. Najpierw gotujemy
wino razem z
cukrem i
przyprawami - długo, aż zredukuje się o dwie trzecie . Pokrojone
śliwki dodajemy na końcu i gotujemy tylko dopóty, dopóki trzymają kształt. Możemy użyć
wytrawnego wina i dodać
Rabarbarowe przysmaki

Jeśli nie jesteś przekonany do
bezowego wierzchu, możesz posypać ten placek kruszonką. Wykorzystaj na przykład tę z przepisu na tartę ze
śliwkami i kruszonką .
Rabarbarowy placek z
bezą 4-5 łodyg
rabarbaru 2 łyżki
cukru Ciasto: 300 g
mąki pszennej 200 g
masła 100 g
cukru pudru sól Beza: 3Ciasta ze
śliwkami - jak marzenie!

gotuj, zdejmij z ognia. Ciasto podawaj z ciepłym sosem. Rada: Jeśli podczas pieczenia ciasto za szybko zacznie się rumienić, przykryj jego wierzch papierem do pieczenia. Autor: Zuzanna Wiciejowska Wielbicielom kruchego ciasta polecamy jedną z najprostszych propozycji - tartę ze
śliwkami . Polecamy
Śliwkowe inspiracje
śliwek ... Westmark 40102260 Westmark 40202260 Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Ciasto ze
śliwkami możesz przygotowywać zarówno z ciasta kruchego (zobacz przepisy na: tarty ze
śliwkami ), ucieranego, jak i
drożdżowego