ßßß Cookit - przepis na Lemon Curd (krem cytrynowy)

Lemon Curd (krem cytrynowy)

nazwa

Wykonanie

Lemon Curd to popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii krem cytrynowy, używany głównie jako dodatek do różnego rodzaju wypieków, jak również jako smarowidło do pieczywa. Cytrynowa wersja jest niewątpliwie jedną z najpopularniejszych, natomiast curd można przyrządzić też z innych owoców, takich jak: limonki, pomarańcze, mandarynki, maliny, mango, marakuja, itp. W internecie można znaleźć wiele rozmaitych przepisów na Lemon Curd, ale moim faworytem jest ten na bazie żółtek.
Składniki na ok. półtora szklanki kremu:
8 dużych żółtek
skórka starta z 2 cytryn (po uprzednim wyparzeniu)
świeżo wyciśnięty sok z 3 cytryn
1 szklanka cukru
szczypta soli
140 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
W garnku z grubym dnem wymieszać żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Garnek ustawić na średnim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 10 minut).
Zdjąć garnek z ognia, dodać sól i cały czas mieszając, dodawać masło kawałek po kawałku. Gotowy krem przetrzeć przez gęste sito. Przełożyć do pojemnika, najlepiej zamykanego, i schować do lodówki na minimum godzinę, by masa stężała.
Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku (do dwóch tygodni).
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/08/lemon-curd-krem-cytrynowy.html