Wykonanie
Lemon
Curd to popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii krem
cytrynowy, używany głównie jako dodatek do różnego rodzaju wypieków, jak również jako smarowidło do
pieczywa. Cytrynowa wersja jest niewątpliwie jedną z najpopularniejszych, natomiast
curd można przyrządzić też z innych
owoców, takich jak:
limonki,
pomarańcze,
mandarynki,
maliny,
mango,
marakuja, itp. W internecie można znaleźć wiele rozmaitych przepisów na Lemon
Curd, ale moim faworytem jest ten na bazie
żółtek.Składniki na ok. półtora szklanki kremu:8 dużych
żółtekskórka starta z 2
cytryn (po uprzednim wyparzeniu)świeżo wyciśnięty sok z 3
cytryn1 szklanka
cukruszczypta
soli140 g zimnego
masła (pokrojonego na kawałki)W garnku z grubym dnem wymieszać
żółtka, skórkę i
sok z cytryny oraz
cukier. Garnek ustawić na średnim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 10 minut).Zdjąć garnek z ognia, dodać
sól i cały czas mieszając, dodawać
masło kawałek po kawałku. Gotowy krem przetrzeć przez gęste sito. Przełożyć do pojemnika, najlepiej zamykanego, i schować do lodówki na minimum godzinę, by masa stężała.Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku (do dwóch tygodni).Życzę smacznego!