Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zuzanna Wiciejowska

Fot. Studio TataCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)12 sztuk300 g
mąki pszennej tortowej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli6 łyżek
cukru pudru2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej1/2 kostki (100 g)
masła100 g
dżemu morelowego2
jajka100 ml
maślankicukier puder do posypaniaMuffinki
morelowo-
pomarańczowe - sposób przygotowania: Do dużej miski przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier puder,
sól, dodaj
skórkę pomarańczową. Wymieszaj. W rondelku podgrzej
masło i
dżem. Mieszaj, aż
masło się roztopi i połączy z
dżemem. W drugiej misce trzepaczką rozbij
jajka z
maślanką. Do suchych składników wlej
maślany dżem, a następnie
jajka z
maślanką. Energicznie zamieszaj (niezbyt dokładnie), by składniki się połączyły, ale ciasto pozostało grudkowate. Formę do muffinek lekko natłuść lub wyłóż papilotkami i napełnij równomiernie
ciastem (do 3/4 wysokości foremki). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C z termoobiegiem (zwykły - 200 st. C) i piecz 12-15 minut lub do momentu, gdy patyk wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy, a babeczki się zarumienią na złoty kolor. Wyjmij z pieca, przestudź i przed podaniem posyp
cukrem pudrem.Łatwy przepis na muffinki
czekoladowePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu