ßßß
Fot. Studio TataCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)12 sztuk300 g mąki pszennej tortowej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli6 łyżek cukru pudru2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej1/2 kostki (100 g) masła100 g dżemu morelowego2 jajka100 ml maślankicukier puder do posypaniaMuffinki morelowo-pomarańczowe - sposób przygotowania: Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, dodaj skórkę pomarańczową. Wymieszaj. W rondelku podgrzej masło i dżem. Mieszaj, aż masło się roztopi i połączy z dżemem. W drugiej misce trzepaczką rozbij jajka z maślanką. Do suchych składników wlej maślany dżem, a następnie jajka z maślanką. Energicznie zamieszaj (niezbyt dokładnie), by składniki się połączyły, ale ciasto pozostało grudkowate. Formę do muffinek lekko natłuść lub wyłóż papilotkami i napełnij równomiernie ciastem (do 3/4 wysokości foremki). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C z termoobiegiem (zwykły - 200 st. C) i piecz 12-15 minut lub do momentu, gdy patyk wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy, a babeczki się zarumienią na złoty kolor. Wyjmij z pieca, przestudź i przed podaniem posyp cukrem pudrem.Łatwy przepis na muffinki czekoladowePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu