Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zuzanna Wiciejowska

Fot. Shutterstock/Ekaterina SmirnovaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)(na 12 sztuk)300 g
mąki pszennej tortowej1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
cukru pudruszczypta
soli2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej100 g
masła100 g
dżemu morelowego2
jajka100 ml
maślankicukier puder do posypaniaMuffiny
morelowo-
pomarańczowe - sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier puder,
sól, dodajemy
skórkę pomarańczową, mieszamy. W rondelku podgrzewamy
masło i
dżem. Mieszamy, aż
masło się roztopi i połączy z
dżemem. W drugiej misce trzepaczką rozbijamy
jajka z
maślanką. Do suchych składników wlewamy
maślany dżem, a następnie
jajka z
maślanką. Energicznie, ale niezbyt dokładnie, mieszamy (ciasto ma pozostać grudkowate). Wgłębienia w formie do muffinek lekko natłuszczamy lub wykładamy papilotkami. Napełniamy
ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 12-15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym delikatnie wyjmujemy, studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu