ßßß
Fot. Shutterstock/Ekaterina SmirnovaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)(na 12 sztuk)300 g mąki pszennej tortowej1.5 łyżeczki proszku do pieczenia6 łyżek cukru pudruszczypta soli2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej100 g masła100 g dżemu morelowego2 jajka100 ml maślankicukier puder do posypaniaMuffiny morelowo-pomarańczowe - sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy. W rondelku podgrzewamy masło i dżem. Mieszamy, aż masło się roztopi i połączy z dżemem. W drugiej misce trzepaczką rozbijamy jajka z maślanką. Do suchych składników wlewamy maślany dżem, a następnie jajka z maślanką. Energicznie, ale niezbyt dokładnie, mieszamy (ciasto ma pozostać grudkowate). Wgłębienia w formie do muffinek lekko natłuszczamy lub wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 12-15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym delikatnie wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu