Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
CroissantyAutor Aneta Kosiba

Fot. MARCIN URBANCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Croissanty - składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)1 roztrzepane
jajkoCroissanty - sposób przygotowania:
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o
boku 15 cm, a następnie każdy kwadrat podziel na dwa trójkąty. Każdy trójkąt
zwiń w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Zachowując odstępy (będą rosnąć podczas pieczenia), układaj rogaliki tak, by zawinięty wierzchołek był na dole, a następnie wygnij każdy w kształt półksiężyca i delikatnie przyciśnij końce do podłoża. Na koniec posmaruj rogaliki rozmąconym
jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 15-20 minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub przestudzone. Rada: możesz przygotować też wersje smakowe, smarując ciasto przed zwinięciem np.
kremem czekoladowo-
orzechowym lub ulubionym
dżemem.
Croissant - najważniejsze jest
masło
Test rogalika Po pierwsze, dobry
croissant musi zdać test. Przeprowadziłam go razem z Joanną Orłoś z biura prasowego
cukierni Batida. Rozdzierałyśmy, kruszyłyśmy, ugniatałyśmy, smakowałyśmy i wąchałyśmy... To należy zbadać: 1. Kruchość - idealny rogalik ma kruchą skórkę, sypie się i robi wokół
Croissant, café au lait, fondue... Jak to się czyta?.Słodki początek dnia

? źródło: Okazje.info Te rogaliki zrobimy szybko samodzielnie w domu z gotowego
ciasta francuskiego. Wyjęte z piekarnika, podane jeszcze na ciepło z
dżemem lub
miodem zadowolą każdego łasucha.
Croissanty 1 opakowanie
ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego) 1 roztrzepane
jajko CiastoŚniadanie po parysku

Nie będziemy ukrywać - przygotowanie domowego
ciasta francuskiego jest dość pracochłonne. Jednak smak takich
croissantów na pewno wynagrodzi wszelki trud.
Croissanty Składniki: 1,5 szklanki ciepłego
mleka (40°C) 1/4 szklanki jasnobrązowego
cukru 1 czubata łyżka
suszonych drożdży 3 i 3/4Śniadanie dookoła świata

. Śniadanie kontynentalne, w porównaniu z tradycyjnym śniadaniem angielskim, wyda się zapewne dość skromne. Śniadanie kontynentalne składa się zazwyczaj ze słodkich wypieków, np.
croissantów, pain au chocolat (bułeczki z
ciasta francuskiego z
czekoladą) brioszki,
masła i wyboru
konfitur oraz
kawy i sokuParyż mój słodki - bardzo apetyczna lektura

Dla Amy francuska stolica to nie wieża Eiffla czy Luwr, ale raczej
croissanty,
makaroniki,
trufle, prawdziwa
czekolada... Dzięki książce Paryż mój słodki możecie wybrać się w kulinarną podróż razem z autorką. Wszystko tutaj oblane jest
czekoladą, słodko pachnie i zostawia po sobie
waniliowyFrancuski łącznik

rozmrozić, tak by można rozwałkować. Jeśli za bardzo się rozmrozi zacznie się lepić. Rozwałkowane ciasto tniemy w trójkąty. Trójkąty powinny być długie i wąskie u podstawy - wtedy powstaną ładne
croissanty . Każdy z kawałków smarujemy powidłem i zawijamy od podstawy trójkąta formując rogaliki.
CroissantyPiknik kulturalny Co jest grane w
mieście
oryginalne piknikowe menus.Jeśli chcecie przekonać się, jak żywią się dziennikarze Gazety Wyborczej odwiedźcie stoisko Gazeta Cafe. Będzie tam można spróbować kanapek m.in. z domową
pastą jajeczną z
płatkami migdałów,
croissant wieloziarnisty z
masłem orzechowym,
kozim serem i plastrami
świeżej figi, a takżeWięcej o
Croissanty