ßßß




Zobacz zdjęcia (5)Święta to wyjątkowy czas, w którym wszyscy chętniej zaglądamy do kuchni. Głównie po to, by przygotowywać w niej bożonarodzeniowe specjały dla najbliższych. Marka Wedel, która zachęca Polaków do wspólnego gotowania, proponuje przepis na śledzia w razowych okruszkach.SkładnikiŚledzie:6 śledzi patroszonych, bez głów2-3 małe, zielone jabłkamąka pszennamąka razowamąka kukurydziana50g orzechów laskowycholej roślinnysól, pieprzSos:100g Czekolady Gorzkiej E.Wedel250 ml mleka1 łyżeczka przyprawy do piernikakilka suszonych ostrych papryczek chilli w całościszczypta pieprzu kajeńskiegoLiczba porcji: 3 duże lub 6 małych porcjiCzas przygotowania: 2- 3godzinyKrok 1: Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Jabłka pokroić na cząstki. Śledzie przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mieszance trzech rodzajów mąki.Krok 2: Śledzie obsmażyć na patelni na oleju roślinnym z obu stron i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 150stopni piekarnika. Obłożyć cząstkami jabłek. Podpiekać przez kwadrans.Krok 3: W rondelku należy podgrzać mleko, a następnie rozpuścić w nim w nim gorzką czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas mieszając, dodać chilli, pieprz kajeński i przyprawę do piernika. Całość zagotować.Wyłożyć śledzie i jabłka na talerz i posypać krojonymi prażonymi orzechami. Sos można podać osobno lub polać nim śledzie. Doskonałym dodatkiem do tego dania mogą być chipsy z jarmużu.