Wykonanie
materiały prasowe23 . 12.2015 14:54A A A





Zobacz zdjęcia (5)Święta to wyjątkowy czas, w którym wszyscy chętniej zaglądamy do kuchni. Głównie po to, by przygotowywać w niej bożonarodzeniowe specjały dla najbliższych.
Marka Wedel, która zachęca Polaków do wspólnego gotowania, proponuje przepis na
śledzia w
razowych okruszkach.Składniki
Śledzie:6
śledzi patroszonych, bez głów2-3 małe, zielone
jabłkamąka pszennamąka razowamąka kukurydziana50g
orzechów laskowycholej roślinnysól,
pieprzSos:100g
Czekolady Gorzkiej E.Wedel250 ml
mleka1 łyżeczka
przyprawy do piernikakilka suszonych
ostrych papryczek chilli w całościszczypta
pieprzu kajeńskiegoLiczba porcji: 3 duże lub 6 małych porcjiCzas przygotowania: 2- 3godzinyKrok 1:
Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni.
Jabłka pokroić na cząstki.
Śledzie przyprawić
solą i
pieprzem, obtoczyć w mieszance
trzech rodzajów
mąki.Krok 2:
Śledzie obsmażyć na patelni na
oleju roślinnym z obu stron i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 150stopni piekarnika. Obłożyć cząstkami
jabłek. Podpiekać przez kwadrans.Krok 3: W rondelku należy podgrzać
mleko, a następnie rozpuścić w nim w nim
gorzką czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas mieszając, dodać
chilli,
pieprz kajeński i
przyprawę do piernika. Całość zagotować.Wyłożyć
śledzie i
jabłka na talerz i posypać krojonymi prażonymi
orzechami. Sos można podać osobno lub polać nim
śledzie. Doskonałym dodatkiem do tego dania mogą być
chipsy z
jarmużu.