Wykonanie

'Zakręcona pizza' to szybka do wykonania przekąska z
ciasta francuskiego: dwa listkujące się płaty maślane przełożone
sosem pomidorowym i tartą
mozarellą. Jeśli piekliście ze mną
makową choinkę, teraz czas na zakręconą pizzę ;-). Może efekt nie jest już tak spektakularny jak w przypadku choinki, ponieważ topiący się
ser lekko rozmywa kontury wypieku, ale
daję słowo, to jest pyszne! Świetne na wszelkie imprezy, w tym dziecięce, zawsze robi wrażenie, a częstujący się odłamują po prostu ciągnące się od
sera gałązki ciasta.Składniki na 1 zakręconą pizzę:2 płaty
ciasta francuskiego na
maśle (320 g x 2 ), może być mrożone3/4 szklanki
sosu pomidorowego (można wykorzystać sos do domowej pizzy)suszone lub świeże
zioła do posypania, jeśli nie były dodane do
sosu pomidorowego150 - 200 g tartej
mozarelliPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody, do posmarowaniaStolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia.Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wyciąć w każdym płacie
ciasta francuskiego dwa kwadraty, następnie zaokrąglić ich brzegi odcinając nożem rogi ciasta. Pierwsze koło z ciasta ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Posmarować
sosem pomidorowym, następnie posypać
ziołami i tartą
mozarellą. Przykryć drugim kołem wyciętym z
ciasta francuskiego. Na samym środku koła postawić szklankę o niedużej średnicy. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta wycinać paski, które następnie skręcać wokół własnej osi, tyle
razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto - jak na zdjęciu poniżej (z reszty ciasta można przygotować szybkie
ciasteczka francuskie z
owocami lub
dżemem). Całość posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
wody.Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 - 17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasto równo się dopiekło. Wyjąć, podawać gorące.Smacznego :-).