Wykonanie
Chlebki drożdżowe to moja specjalność, lubię je i jeść i piec. Na te na zakwasie jeszcze nie przyszła
pora, widać nie dorosłam jeszcze do takiej formyTen jest z
płatkami owsianymi dodanymi do ciasta w formie owsianki a na wierzch jako posypka. Bardzo udany wypiek, puszysty i smaczny.ok 30 dkg
mąki pszennej pełnoziarnistejok szklanki
płatków owsianych i trochę do posypania3 dkg
drożdżyłyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy1, 5 szklanki letniej
wodyłyżeczka
soliPłatki owsiane zalałam
wodą ( tej
wody nie uwzględniłam w przepisie), zagotowałam i chwilę pogotowałam na małym ogniu, przestudziłam do temperatury ciała.
Potem zrobiłam rozczyn – do
drożdży dodałam łyżeczkę
cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej
wody , rozmieszałam i posypałam łyżką
mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam
mąkę, wsypałam
sól, zmieszałam. Wlałam rozczyn, resztę letniej
wody i dodałam owsiankę oraz nieco
oliwy . Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 45 minut.Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do wyrośnięcia na 10 minut. Posypałam wierzch
płatkami owsianymi – tak ze dwie łyżki. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 45 minut.Aby
ciasto drożdżowe dobrze wyrosło, w otoczeniu musi być odpowiednia temperatura. Dobrze i szybko nagrzewają junkersy gazowe, w ciepłej kuchni pół godziny do wyrośnięcia takiego ciasta wystarczy.Chlebek bardzo nam smakował, zarówno z domowymi
dżemami , jak i z
serem czy
wędliną .Smacznego !