ßßß
Chlebki drożdżowe to moja specjalność, lubię je i jeść i piec. Na te na zakwasie jeszcze nie przyszła pora, widać nie dorosłam jeszcze do takiej formyTen jest z płatkami owsianymi dodanymi do ciasta w formie owsianki a na wierzch jako posypka. Bardzo udany wypiek, puszysty i smaczny.ok 30 dkg mąki pszennej pełnoziarnistejok szklanki płatków owsianych i trochę do posypania3 dkg drożdżyłyżeczka cukru2 łyżki oliwy1, 5 szklanki letniej wodyłyżeczka soliPłatki owsiane zalałam wodą ( tej wody nie uwzględniłam w przepisie), zagotowałam i chwilę pogotowałam na małym ogniu, przestudziłam do temperatury ciała. Potem zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody , rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam mąkę, wsypałam sól, zmieszałam. Wlałam rozczyn, resztę letniej wody i dodałam owsiankę oraz nieco oliwy . Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 45 minut.Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do wyrośnięcia na 10 minut. Posypałam wierzch płatkami owsianymi – tak ze dwie łyżki. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 45 minut.Aby ciasto drożdżowe dobrze wyrosło, w otoczeniu musi być odpowiednia temperatura. Dobrze i szybko nagrzewają junkersy gazowe, w ciepłej kuchni pół godziny do wyrośnięcia takiego ciasta wystarczy.Chlebek bardzo nam smakował, zarówno z domowymi dżemami , jak i z serem czy wędliną .Smacznego !