ßßß
Składniki na 2 porcje1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej60 g fileta z mintaja1 ziemniak1 łyżeczka masła1 łyżeczka oleju rzepakowego ( kwasy omega 3 i 6 )natka pietruszkiPrzygotowanie:Do gotującej się wody ( około 1 -1,5 szklanki) wrzucamy fasolkę i pokrojonego ziemniaka. Warzywa powinny być czyste i dokładnie umyte.Gdy będą już miękkie dodajemy pokrojoną czystą rybę, starannie oddzielając ości oraz natkę ( kilka gałązek).Gotujemy aż się rozpadnie, wlewamy oba tłuszcze i miksujemy.Konsystencja dania powinna być uzależniona od uzębienia dziecka i umiejętności żucia.Smacznego drogie maluszki!A dla ciekawych, pierwszy kontakt Fabiana z rybą przeszedł dość specyficznie. Syn włożyć rączki w miseczce, kolor dania jest śliczny, i od razu zapakował je do buzi, ” pomemniał ” i czekał na łyżeczkę z daniem, zjadł ich kilka i zrezygnował , chcąc się bawić – rozcierając zupkę po swoim siedzisku ze stoliczkiem. Drodzy rodzice nie zrażajcie się jeśli dziecko nie od razu akceptuje nowe smaki, próbujcie co kilka dni, bądźcie wytrwaliAha jeśli jesteście na diecie to danie możecie zjeść w nierozdrobnionej formie ! Doprawcie je solą pieprzem i będzie fantastyczne, proporcję należy podwoić.Powiązane notki:Nowy dział ! Dla niemowląt : zupka brokułowa z żółtkiem ( po 7 miesiącu )Fasolka po bretońsku jak u mamyDla niemowląt : ryż z jabłkami dla mamy i malucha