Wykonanie
Super prosty przepis na bardzo dobre, pieczone w całości,
ziemniaki. Przepis ze strony Garnek Rzymski . Jeżeli ktoś szuka przepisów na dania w garnku rzymskim robione, to ten blog jest ich pełen.

składniki1,3 - 1,5 kg
ziemniaków z czerwoną skórką (lub ,w zależności od wielkości, 1 - 2 na osobę)1 łyżka stopionego
masła (najlepiej
masła klarowanego)przygotowanieGarnek rzymski moczyć w wodzie ok 15 - 20 minut.
Ziemniaki dokładnie oczyścić szczoteczką pod bieżącą
wodą. Każdy
ziemniak naciąć na krzyż (po środku ), ułożyć w garnku i posmarować powierzchnię z nacięciem
masłem klarowanym.Garnek Rzymski z
ziemniakami wstawić do zimnego piekarnika.
Ziemniaki piec w temp. 250 st C, około 50 - 60 minut. Podawać gorące jako dodatek do głównego dania, lub z dodatkiem np doprawionego
ziołami twarożku. Smacznego!Uwagi : przez pomyłkę ustawiłam temperaturę piekarnika na 200 st.C. Moje
ziemniaki piekły się ok 2 godzin, ostatnie 20 minut bez pokrywki. Pyszne!
