ßßß Cookit - przepis na PRAŻONE JABŁKA Z CYNAMONEM I RODZYNKAMI

PRAŻONE JABŁKA Z CYNAMONEM I RODZYNKAMI

nazwa

Wykonanie

Najlepsze do prażenia są papierówki, im słodsze tym smaczniejsze.
U moich Rodziców jest przed domem taka jabłonka, która daje właśnie najlepsze owoce… ale owocuje co drugi rok i w tym roku niestety „odpoczywa”.
Tym razem do zrobienia musu wykorzystałam więc inne jabłka, wyszły ok, ale daleko im do papierówek ;)
Uwaga:)
W większości przepisów, do prażonych jabłek dodawany jest sok z cytryny. Ja pomijam ten składnik, aby potem ograniczyć ilość „cukru”, która jest potrzebna do osłodzenia musu.
Składniki:
jabłka
cukier brzozowy/fruktoza
rodzynki
cynamon
Wykonanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki/plasterki/w kostkę (Uwaga: musimy to zrobić dość szybko, aby jabłka nadmiernie nie ściemniały!) Pokrojone wrzucić od razu do garnka z grubym dnem i smażyć na średnio-mocnym ogniu. Cały czas mieszać, aby zapobiec przywieraniu do dna. (Jeśli jabłka nie puszczą soku, trzeba dolać odrobinę wody:).
Po 5-10 minutach dodać rodzynki i cynamon (ilość wedle uznania:). Gdy jabłka prawie całkowicie się rozgotują osłodzić wszystko do smaku i jeszcze chwilę razem gotować.
Gorący mus nakładać do słoiczków typu twist, zakręcać i ustawiać do góry dnem. Przykryć ściereczką i pozostawić tak aż do wystygnięcia (nawet na całą noc).
(Uwaga: po wystygnięciu, nakrętki powinny być lekko wklęsłe, oznacza to, że słoiczek jest zawekowany:)
Podawać jako dodatek do placków, naleśników, ciast, itp.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/16/prazone-jablka-z-cynamonem-i-rodzynkami