Wykonanie
W ramach wspólnego gotowania przygotowaliśmy na dziś zupy z dyni. Zobaczcie inne propozycje u: Chantel, Dobromiły,
Gin, Lejdi,
Maggie, Martynosi, Mirabelki, Peli, Siankoo, Siaśki oraz Bartoldzika .

Składniki:1,5 litra
bulionu drobiowo-warzywnego500 g miąższu dyni2 duże
ziemniaki1
cebula2 ząbki
czosnku1 kolba
kukurydzy1 czuszka2 łyżki
śmietany 12%łyżeczka rozdrobnionej
suszonej szałwii1/2 łyżeczki
majerankusól,
pieprz+ 100 g
ryżu najlepiej pełnoziarnistego1.
Ziemniaki,
dynię i
cebulę obieramy i kroimy w kostkę.2. Zagotowujemy
bulion. Dodajemy
ziemniaki,
cebulę,
czosnek oraz całą czuszkę i oczyszczoną
kolbę kukurydzy. Gotujemy 25 minut.3. Dodajemy
dynię oraz
majeranek i
szałwię. Gotujemy jeszcze 10 minut.4. Z zupy wyławiamy
kolbę kukurydzy oraz czuszkę.
Kukurydzę okrawamy z ziaren, które przekładamy do miseczki.
Ostrą papryczkę albo wyrzucamy albo zostawiamy do zmiksowania z zupą. (Ja wyrzuciłam, bo zupa nabrała już dość wyraźnej ostrości po samym jej obgotowaniu).5. Resztę
wywaru z warzywami miksujemy dodając
śmietanę oraz do smaku
sól i
pieprz. Na samym końcu wrzucamy chrupiącą ugotowaną wcześniej
kukurydzę oraz ugotowany
ryż.Przepis dodaję do Festiwalu Dyni 2013 Bei.