Wykonanie
Moi Kochani Czytelnicy i blogowi Przyjaciele - dziś Wigilia. Po adwentowym czasie oczekiwania i refleksji, zabiegania i przedświątecznego pędu dziś spotkamy się w przy stołach w gronie naszych rodzin.Będziemy składali sobie życzenia i dzielili się ciepłem i bliskością.Wszyscy Wy, którzy do mnie zaglądacie, korzystacie z moich przepisów, wspieracie i czasem krytykujecie - jesteście mi bliscy i bardzo dziękuję Wam za Waszą obecność. Wszystkim Wam życzę, by dzisiejszy wieczór i najbliższe dni pełne były miłości i śmiechu, życzę Wam też oczywiście przepysznych smakołyków na Waszych stołach - Wesołych Świąt!Dziś jeszcze podzielę się z
Wami przepisem na rewelacyjne ciacho; wymyśliłam je sobie planując świąteczne wypieki. Chciałam żeby było wyjątkowe - i jest :) Jest odświętne i królewskie :) Połączyłam smak
miodowych placków z masą marcepanową, kremem
pomarańczowym, lekko kwaskawym
dżemem z gorzkich
pomarańczy i oczywiście z
czekoladą -
czekolada przecież musi być!Warto to ciasto przygotować wcześniej, bo najlepsze jest po 2-3 dniach.





Składniki :Ciasto :2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki miękkiego
miodu1 łyżka
cukru waniliowego100 g. miękkiego
masła1 pełna łyżka gęstej
śmietany 18%Krem
pomarańczowy :2 duże, dojrzałe
pomarańcze2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
masłaPolewa :2 tabliczki
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
masłakilka kropli
olejku migdałowegoDodatkowo :250 g. masy marcepanowejkilka łyżek nutelli
dżem z gorzkich
pomarańczyPrzygotowanie :Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski. Zagniatam elastyczne, miękkie ciasto, dzielę je na 4 części. Piekę 4 placki w dużej keksówce natłuszczonej
masłem i oprószonej
mąką (ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C).Krem: wyciskam sok z
pomarańczy, odlewam 1/4 szklanki. Większą porcję soku podgrzewam w rondelku, a w pozostałym mieszam dokładnie
mąkę. Wlewam zawiesinę do gorącego soku, mieszam by masa zgęstniała. Dodaję
masło i odstawiam do lekkiego przestudzenia.Przekładam placki po kolei: pierwszy smaruję lekko
dżemem i wylepiam warstwą masy marcepanowej (rozwałkowuję połowę na kształt placka), znów smaruję ją leciutko
dżemem. Układam drugi placek i smaruję go
dżemem, na niego wykładam warstwę marcepana i ciepłą nutellę. Przykrywam trzecim plackiem, ten też smaruję nutellą; przykrywam czwartym plackiem. Na ostatni placek wykładam krem
pomarańczowy, rozsmarowuję go dokładnie.
Czekolady rozpuszczam w kąpieli
wodnej z
masłem, mieszam z
olejkiem migdałowym. Lekko studzę polewę i rozsmarowuję ją na zimnym kremie. Całość posypuję czekoladowymi posypkami.Przepis autorski.

