Wykonanie
To już ostatni dzwonek, żeby upiec
ciasteczka do powieszenia na choince. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście to zachęcam do skorzystania z tego przepisu- pierniczki w pieczeniu nie
tracą kształtu więc idealnie nadają się do dekorowania. Zaraz po upieczeniu są chrupiące a po kilku dniach miękną.Składniki na około 30 sztuk:1 i 1/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru pudru1/4 szklanki
miodu1
żółtka3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejłyżka
przyprawy do piernika25 g
masłado dekoracji:1,5 szklanki
cukru pudru1
białkołyżka wrzątku
barwniki spożywczeozdoby
cukroweMasło i
miód rozpuścić i wystudzić.
Mąkę przesiać do miski razem z
sodą,
przyprawą do piernika i
cukrem pudrem. Dodać
żółtko i wystudzony
miód z
masłem. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około pół centymetra i wycinać
ciasteczka.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. W każde
ciasteczko wbić kawałek patyczka szaszłykowego w miejscu, gdzie ma być dziurka na nitkę. Piec w 180*C około 10 minut. Zaraz po upieczeniu zanim
ciasteczka jeszcze będą miękkie przepchnąć wykałaczkę na drugą stronę, żeby przebić
ciasteczko na wylot. Wystudzić.
Białko utrzeć z
cukrem pudrem i wrzątkiem. Podzielić
lukier na kilka części i zabarwić barwnikami na różne kolory. Dekorować pierniczki i ozdabiać cukrowymi dekoracjami.