Wykonanie
Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków, więc bez większego wstępu, moi
drodzy, pierniki według przepisu mamy Mani. Mistrzyni, dziękuję!
Skład:500g
mąki (plus
mąka do posypania stolnicy)300g płynnego
miodu120 g miękkiego
masła100g
cukru pudru1
jajko2 łyżki
sody2 opakowania
przyprawy do pierników1
białko do posmarowania pierniczkówdo dekoracji:1
białko1 szklanka
cukru pudruA jak je robimy:1. Na stolnicy wysypujemy
mąkę i dodajemy do niej wszystkie składniki. Mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę (w trakcie trzeba podsypywać dość sporo
mąki żeby ciasto nie przywierało do stolnicy)2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0 , 5 cm i wycinamy różnego kształtu pierniczki.3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
białkiem jaja kurzego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut.4. Gotowe pierniczki wykładamy na kratkę kuchenną. Gdy wystygną dowolnie dekorujemy, na przykład lukrem. Aby go zrobić wystarczy ubić na sztywną pianę
białko i bardzo powoli, stopniowo dodawać
cukier puder. Miksujemy do czasu uzyskania gładkiego kremu. Następnie wkładamy krem do rękawa cukierniczego lub w torebkę z foli, w której odcinamy rożek i wyciskamy.Nadają się do jedzenia po kilku dniach, najlepsze są po około 2 tygodniach.Ps. perfekcyjne w zdobnictwie to one nie są, ale przecież liczy się dobra zabawa :D
Ktoś dostanie pudełko pełne pysznych pierniczków...
Zgrany duet :)
Smacznego!H.