Wykonanie
Pierwszy raz dom z piernika robiłem chyba dwa albo nawet trzy lata temu. Pisałem już o tym kiedyś, ale przypomnę. Przy pierwszym podejściu, kiedy chatka stała już cała poklejona lukrem, rozpadła się nagle jak domek z kart. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że wybudowanie takiego domu to kwestia kilku dni. Po roku podszedłem do tematu ponownie. Chatkę tym razem budowałem przez kilka dni, dobrze susząc zaprawę. Wyszedł nawet ładny, dużo większy niż ten poniżej i ciemnobrązowy, bo z dodatkiem melasy. Zeszłoroczne święta obyły się bez piernikowej chatki. Jednak w tym, na specjalne życzenie znajomych upiekłem kolejny, trzeci już w mojej karierze, domek z piernika. Jestem z niego zadowolony, ale oczywiście nie w 100%. Najmniej podobają mi się szyby, które wykonywałem chyba czterokrotnie.
Cukrowe szkło w ogóle nie chciało się dobrze ściąć przy gotowaniu, robiły się grudy, a po wystudzeniu tworzyły się białe smugi. W końcu zostawiłem takie jakie są i uznałem, że smugi będą dawały efekt szyb pokrytych mrozem. Zatem tak oto wygląda mój tegoroczny domek. Może skusicie się na przygotowanie swojego?ciasto:300 g
mąki125 g
masła3 łyżki
miodu1 łyżeczka
sody100 g
brązowego cukru20 g
przyprawy do piernika
Masło,
cukier oraz
miód umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Odstawić.
Mąkę przesiać z
przyprawą do piernika oraz
sodą do misy miksera, dodać mokre składniki i miksować przez chwilę do połączenia składników. Na koniec zagnieść w ręku kulkę. Gotowe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy na grubość ok 5 mm i wycinać poszczególne elementy
domku w niewielkich odstępach od siebie. Resztki ciasta odłożyć na bok i wykorzystać do kolejnych elementów lub pierniczków. Części
domku piec w 180 º C przez 12 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na mróz, za okno, wtedy szybko stwardnieją).
lukier:ok. 450 g
cukru pudru60 g
białek (ok. 1,5 szt.)
Białko umieścić w misie miksera i ubijać lekko na najniższych obrotach, jednocześnie dodając stopniowo
cukier puder. Masa powinna być gęsta, ale dobrze się rozprowadzać bo ścianach. Gotowy
lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o małym okrągłym otworze (ja użyłem worka strunowego). Przed połączeniem kolejnych elementów
domku, udekorować ściany lukrem. Ostawić do zastygnięcia. Następnie sklejać lukrem poszczególne części
domku w kilku etapach. Przygotować podpórki, które będą utrzymywały ściany w odpowiedniej pozycji (np.
kubki). Na początek połączyć od środka ścianę boczną z frontową, ustawiając je na piernikowej podstawie (również skleić lukrem). Pozostawić na kilka godzin do zastygnięcia. Jeśli jest mróz, wystawić za okno. Następnie do ściany frontowej ostrożnie dokleić kolejną ścianę boczną. Również pozostawić na kilka godzin do zastygnięcia. Dalej, do
trzech ścian przyłączyć ostatnią i pozostawić do wyschnięcia lukru. Kiedy ściany dobrze zespolą się lukrem, zamontować dach. Pierwszą część dachu, pokrytą na brzegach lukrem ułożyć na
domku ustawiając na podstawce i pozostawić do zastygnięcia. Przed przymocowaniem drugiej części dachy, wykonać szyby do okien i zamontować je za pomocą lukru. Na koniec przykleić drugą część dachu opierając na podpórce. Całość odstawić na kilka godzin. Resztkami lukru wykończyć brzegi dachu, ścian i podstawy.szyby:1,5 szklanki
cukru1.5 szklanki
wodyBlachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukier umieścić w rondlu z grubszym dnem i zalać
wodą. Składniki podgrzewać na niewielkim palniku cały czas mieszając aż
cukier dobrze się rozpuści (nie doprowadzić do wrzenia!). Kiedy
cukier rozpuści się całkowicie,
syrop zagotować (nie mieszać!) i gotować do momentu aż osiągnie 150 º C lub kropla karmelu zanurzona w zimnej wodzie zastygnie natychmiast i będzie idealnie kruche (ok. 20 minut). Garnek szybko zestawić z palnika i rozlać karmel na blasze wyłożonej papierem na szeroki, równomierny prostokąt. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Cukrowe szkło połamać na kawałki odpowiedniej wielkości i przymocować od wewnątrz na
lukier. Pozostawić do wystudzenia.Gotowe! :)