Wykonanie
Pierniki znano i wypiekano w Europie już we wczesnym średniowieczu. Bożonarodzeniowe
domki z piernika to zaś niemiecka tradycja, kultywowana dziś w wielu krajach, choć nadal przodują w niej
kraje Środkowej i Północnej Europy.Przygotowanie takiego
domku nie jest, wbrew pozorom, szczególnie trudne, zaś jeśli chodzi o dekoracje, można puścić
wodze fantazji lub poprosić o pomoc dzieci . Warto go przygotować w Adwencie, na 2- 3 tygodnie przed świętami, by jak nadłużej cieszyć się jego
widokiem – piernikowe ciasto pozostaje jadalne przez kilka tygodni.
Składniki (na 1 domek):ciasto:2 szklanki
mąki250 g
masła1
żółtko1 całe
jajko2 łyżki
miodu4 łyżki
przyprawy do piernika2 łyżki
cukru pudrulukier:
białkoszklanka
cukru pudruNa blat wysypujemy
mąkę, dodajemy
cukier puder,
przyprawę do piernika i
masło. Siekamy, tak, aby
masło było w jak najmniejszych kawałkach. dodaję
miód,
żółtko i całe
jajko. Zagniatamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Na kilkanaście minut chowamy do lodówki.
Potem wycinamy kawałki: ściana duża: 12 x 8 cm bok: 8 x 8, wysokość 11 cm, czyli spady po 5 cm dach: 15 x 8 cmWycinamy okienka i drzwi.Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Odstawiamy by ciasto wystygło. Z
białka i
cukru pudru robimy
lukier. Sklejamy ściany i odstawiamy by zastygło. Dolepiamy dach. Dekorujemy według własnych upodobań.Udanej zabawy!