ßßß

Składniki:2 szklanki mąki + odrobina do podsypania2 jajka2 łyżki miodu2/3 szklanki cukru1 łyżka masła1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka przyprawy do piernikaLukier królewski:1 białko1 szklanka cukru pudruewentualnie barwniki spożywczeSposób wykonania:1. Składniki na ciasto wyrabiamy.2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty.3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez ok 15 minut, aż będą lekko złote. Kolejne partie pieką się już szybciej.4. Gotowe pierniki całkowicie ostudzić.5. Przygotować lukier, białko ubijać z cukrem tak długo, aż nie będzie żadnych grudek cukru. Lukier powinien być dość gęsty, możliwe, że po dodaniu barwnika trzeba będzie do niego dodać jeszcze odrobinę cukru.6. Udekorować według własnego pomysłu. Udekorowane pierniki pozostawić do całkowitego wysuszenia lukru. Gotowe pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego!!!