Wykonanie
Po ostatnich pierniczkach pozostało tylko wspomnienie, więc w weekend zrobiłam kolejne. Tym razem zrobiłam według mojego najstarszego i najczęściej wykorzystywanego przepisu na pierniczki świąteczne . Te
ciastka nie wymagają leżakowania, są miękkie już po upieczeniu, dlatego można je przyrządzić w ostatniej chwili. Przepis podaję jeszcze raz, tym razem wzbogacony o
lukier królewski. Może daleko nam (tzn. mi i córce) do idealnie pomalowanych pierników, ale to była nasza pierwsza przygoda z lukrem królewskim i barwnikami spożywczymi.
Składniki:2 szklanki
mąki + odrobina do podsypania2
jajka2 łyżki
miodu2/3 szklanki
cukru1 łyżka
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
przyprawy do piernika
Lukier królewski:1
białko1 szklanka
cukru pudruewentualnie
barwniki spożywczeSposób wykonania:1. Składniki na ciasto wyrabiamy.2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty.3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez ok 15 minut, aż będą lekko złote. Kolejne partie pieką się już szybciej.4. Gotowe pierniki całkowicie ostudzić.5. Przygotować
lukier,
białko ubijać z
cukrem tak długo, aż nie będzie żadnych grudek
cukru.
Lukier powinien być dość gęsty, możliwe, że po dodaniu barwnika trzeba będzie do niego dodać jeszcze odrobinę
cukru.6. Udekorować według własnego pomysłu. Udekorowane pierniki pozostawić do całkowitego wysuszenia lukru. Gotowe pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego!!!