Wykonanie
Foodingowy przepis na pierniczki! Co prawda w naszym wydaniu było ich około 1000 więc proporcje były zwiększone ale dla Was nieco mniejsza ilość.Składniki:- 2,4 kg
mąki- 800 g żytniej
mąki pełnoziarnistej- 8
jajek- 800 g roztopionego
masła- 800 g
cukru- 1 słoik
miodu (ok 1 kg)- 7 łyżek
przyprawy do piernika- 8 płaskich łyżeczek
sody oczyszczonej- papier do pieczenia Jan Niezbędny-
torebki z suwakiem Jan Niezbędny-
torebki do pieczenia Jan NiezbędnyNa
lukier:-
białko-
cukier puder- barwnikDo zanurzania pierników:- Polewa Helio o smaku
czekolady- Polewa Helio białaTe polewy mają to do siebie, że wsadza się je na 5 minut w całości do gotującej się
wody i wyjmuje roztopione. Można w całości zanurzać w nich pierniki albo smarować tylko ich jedną część.Przygotowanie:
Jajka rozbijam do miski. Na stolnicę wysypuję
mąkę,
cukier, dodaję
sodę i
przyprawę do piernika.
Masło roztapiam w garnku, czekam aż ostygnie zanim dodam do
mąki. Po dodaniu
masła, przelewam z miski
jajka, dodaję
miód i zagniatam ciasto. Możecie go próbować, ma być słodkie, mokre i korzenne. Jeżeli chodzi o wałkowanie pierników: jeżeli chcecie przygotować je jako ozdoby choinkowe to wałkujcie cienko. Jeżeli mają być do jedzenia, to lepiej żeby były grubsze. Piekę na blachach wyłożonych papierem do pieczenia Jan Niezbędny przez około 7-10 minut. Układając je na blachach zostawcie trochę miejsca ponieważ pierniczki w trakcie pieczenia trochę urosną.
Lukier:
Białko ubijam w mikserze. Dodaję
cukier puder aż masa nabierze gęstej konsystencji. Rozdzielam na kilka miseczek i do każdej dodaję
barwnik spożywczy.
Lukier można smarować łyżeczką lub wykorzystać do tego
torebki do pieczenia
Jana Niezbędnego . Nakładamy do środka
lukier, zwijamy woreczek od góry a dolny róg nacinamy. Głębokość nacięcia decyduje czy
lukier będzie się rozlewał po pierniczkach wąsko czy grubo. Samo dekorowanie to już kwestia Waszej wyobraźni. Pierniczki przechowuje w torebkach z suwakiem
Jana Niezbędnego, dzięki temu szybciej zmiękną.
foto.
Magda Mentel