ßßß Cookit - przepis na Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami

Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tosty francuskie na śniadanie,na słodko i najlepiej z dużą ilością owoców. W związku z tym,że piekłam niedawno briochę, wykorzystałam dosłownie jej resztki następnego dnia właśnie na nie.Można oczywiście użyć np. chleba tostowego,jednak trudno znaleźć niekrojony,a w tym przepisie będziemy potrzebowali na prawdę grube pajdy. Tym razem wykorzystałam truskawki i niezawodny serek mascarpone (można zamiast niego użyć ricotty jeżeli akurat mamy w lodówce). Polecam!
Składniki na nadzienie:
6 ładnych średnich truskawek,bez szypułek,pokrojonych w ćwiartki
3 łyżki cukru
1/2 szklanki serka mascarpone w temp. pokojowej
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
Składniki na tosty:
4 grube kromki (min.2-2,5 cm) brioszki,chleba tostowego lub innego słodkiego pieczywa
4 jajka
1/2 szklanki śmietanki 36 %
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
2 łyżki masła
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj pokrojone truskawki z 1 łyżką cukru i odstaw na 10 minut aby puściły soki.
W innej łyżeczce wymieszaj dokładnie mascarpone,ekstrakt z wanilii,skórkę z pomarańczy o 2 łyżki cukru. Dodaj połowę truskawek w cukrze i ponownie wymieszaj całość.Drugą połowę truskawek wykorzystamy do podania.
We wszystkich grubych kromkach,zrób głębokie kieszonki o szerokości około 10 cm.
Małą łyżeczką napełnij je delikatnie zrobionym wcześniej farszem (tylko na prawdę delikatnie,gdyż kieszonki w takim pieczywie lubią się rozrywać).
W dużej i płytkiej miseczce (lub talerzu), utrzep ze sobą jajka,śmietankę,cukier, ekstrakt z wanilii, sól i likier jeżeli używamy.
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z połową łyżki masła. Namocz pierwszą kromkę w miksturze jajecznej (ok. 5 s. z każdej strony,nie dłużej, za długo wymoczone będą się rozpadać) i włóż ją na rozgrzaną patelnię. Smaż na średnim ogniu ok. 3 min ,gdy spód będzie zarumieniony, przewróć go delikatnie i smaż kolejne 3 min. Przełóż na talerz i wykonaj powyższe czynności dla pozostałych kromek za każdym razem wkładając na patelnię kolejne pół łyżki masła.
Podawaj od razu po usmażeniu z pozostałymi truskawkami. Jeżeli chcesz podać je wszystkie razem,przekładaj tosty do naczynia żaroodpornego i wkładaj je każdorazowo do piekarnika nagrzanego do 100 0C. Wtedy wszystkie razem podamy ciepłe.
Smacznego!
Share the post "Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami"
Źródło:http://karmelowy.pl/tosty-francuskie-z-mascarpone-i-tuskawkami