Wykonanie
Uwielbiam tosty francuskie na śniadanie,na słodko i najlepiej z dużą ilością
owoców. W związku z tym,że piekłam niedawno briochę, wykorzystałam dosłownie jej resztki następnego dnia właśnie na nie.Można oczywiście użyć np.
chleba tostowego,jednak trudno znaleźć niekrojony,a w tym przepisie będziemy potrzebowali na prawdę grube pajdy. Tym razem wykorzystałam
truskawki i niezawodny
serek mascarpone (można zamiast niego użyć
ricotty jeżeli akurat mamy w lodówce). Polecam!Składniki na nadzienie:6 ładnych średnich
truskawek,bez szypułek,pokrojonych w ćwiartki3 łyżki
cukru1/2 szklanki
serka mascarpone w temp. pokojowej1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczySkładniki na tosty:4 grube kromki (min.2-2,5 cm) brioszki,
chleba tostowego lub innego
słodkiego pieczywa4
jajka1/2 szklanki
śmietanki 36 %2 łyżki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
likieru pomarańczowego (opcjonalnie)2 łyżki
masłacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:W miseczce wymieszaj pokrojone
truskawki z 1 łyżką
cukru i odstaw na 10 minut aby puściły
soki.W innej łyżeczce wymieszaj dokładnie
mascarpone,ekstrakt z
wanilii,skórkę z
pomarańczy o 2 łyżki
cukru. Dodaj połowę
truskawek w cukrze i ponownie wymieszaj całość.Drugą połowę
truskawek wykorzystamy do podania.We wszystkich grubych kromkach,zrób głębokie kieszonki o szerokości około 10 cm.Małą łyżeczką napełnij je delikatnie zrobionym wcześniej farszem (tylko na prawdę delikatnie,gdyż kieszonki w takim
pieczywie lubią się rozrywać).W dużej i płytkiej miseczce (lub talerzu), utrzep ze sobą
jajka,
śmietankę,
cukier, ekstrakt z
wanilii,
sól i
likier jeżeli używamy.Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z połową łyżki
masła. Namocz pierwszą kromkę w miksturze jajecznej (ok. 5 s. z każdej strony,nie dłużej, za długo wymoczone będą się rozpadać) i włóż ją na rozgrzaną patelnię. Smaż na średnim ogniu ok. 3 min ,gdy spód będzie zarumieniony, przewróć go delikatnie i smaż kolejne 3 min. Przełóż na talerz i wykonaj powyższe czynności dla pozostałych kromek za każdym razem wkładając na patelnię kolejne pół łyżki
masła.Podawaj od razu po usmażeniu z pozostałymi
truskawkami. Jeżeli chcesz podać je wszystkie razem,przekładaj tosty do naczynia żaroodpornego i wkładaj je każdorazowo do piekarnika nagrzanego do 100 0C. Wtedy wszystkie razem podamy ciepłe.Smacznego!
Share the post "Tosty francuskie z
mascarpone i
tuskawkami"