Wykonanie
składniki na kruchy spód150 g miękkiego
masła70 g miałkiego (drobnego)
cukru do wypieków lub 60 g
cukru pudrułyżeczka ekstraktu z
wanilii120 g
mąki pszennej75 g
mąki ryżowej30 g
kakaoskładniki na masę
mascarpone250 g
mascarponeskórka otarta z jednej
pomarańczy2-3 łyżki soku z
pomarańczy2 łyżki
likieru pomarańczowego50 g
cukru pudruponadto500 g
truskaweksok z
pomarańczyWszystkie składniki na masę utrzeć i odstawić do lodówki.Kruchy spód ucierany:
Masło ucierać mikserem razem z
cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z
wanilii oraz przesianą
mąkę pszenną wraz z
mąką ryżową i
kakao. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna (można dokleić palcami brakujące miejsca).Piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Na przestudzony spód nałożyć masę
mascarpone, na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki
truskawki i skropić
sokiem pomarańczowym.Smacznego!
***Tartę dodaję do listy autorskich przepisów, tworzonej przez Justin&Dorothy .