ßßß Cookit - przepis na Tarta z mascarpone i truskawkami

Tarta z mascarpone i truskawkami

nazwa

Wykonanie

składniki na kruchy spód
150 g miękkiego masła
70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g mąki pszennej
75 g mąki ryżowej
30 g kakao
składniki na masę mascarpone
250 g mascarpone
skórka otarta z jednej pomarańczy
2-3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego
50 g cukru pudru
ponadto
500 g truskawek
sok z pomarańczy
Wszystkie składniki na masę utrzeć i odstawić do lodówki.
Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową i kakao. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna (można dokleić palcami brakujące miejsca).
Piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na przestudzony spód nałożyć masę mascarpone, na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki i skropić sokiem pomarańczowym.
Smacznego!
***
Tartę dodaję do listy autorskich przepisów, tworzonej przez Justin&Dorothy .
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/04/Tarta-z-mascarpone-i-truskawkami.html