ßßß Cookit - przepis na Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

150 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g mąki pszennej
75 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej (użyłam ryżowej)
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera przez ok. 6-7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii i przesiane oba rodzaje mąki. Zmiksować, zagnieść ciasto i uformować w kulę. Owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160°C.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na wielkość ok. 21 x 25 cm. Przełożyć na większą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem. Z reszty ciasta wyciąć kwiatki (ja to zrobiłam za pomocą specjalnych wykrojników) i przykleić po bokach ciasta. Można do tego celu użyć odrobiny białka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut na lekko złoty kolor (u mnie trwało to krócej). Wystudzić.
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/03/mazurek-pomaranczowy.html