Wykonanie
150 g miękkiego
masła60 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150 g
mąki pszennej75 g
mąki ryżowej lub ziemniaczanej (użyłam ryżowej)
Masło utrzeć z
cukrem za pomocą miksera przez ok. 6-7 minut. Dodać ekstrakt z
wanilii i przesiane oba rodzaje
mąki. Zmiksować, zagnieść ciasto i uformować w kulę. Owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160°C.Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na wielkość ok. 21 x 25 cm. Przełożyć na większą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem. Z reszty ciasta wyciąć kwiatki (ja to zrobiłam za pomocą specjalnych wykrojników) i przykleić po bokach ciasta. Można do tego celu użyć odrobiny
białka.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut na lekko złoty kolor (u mnie trwało to krócej). Wystudzić.