Wykonanie
Właściwie jest to przepis, od którego powinien zaczynać się blog kulinarny emigrantki w UK :-). Wracamy nim do klasyki - najsmaczniejszy szkocki shortbread, czyli kruche ciasto składające się zaledwie z
trzech podstawowych składników:
masła,
mąki i
cukru. Współczesne przepisy część
mąki zastępują
mąką ryżową (dzięki niemu shortbread jest lekko chrupiący) lub
skrobią kukurydzianą (ona powoduje, że wprost rozpływa się w ustach...). Ja swój shortbread upiekłam z
mandarynkowo -
cytrynową nutą, polecam :-).Składniki na 20 sztuk:250 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę (może byc
masło lekko solone)140 g
cukru pudru225 g
mąki pszennej100 g
mąki ryżowej (białej lub ciemnej)*1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub drobno otarta
skórka z cytrynyDodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Cukier puder,
mąkę pszenną,
mąkę ryżową, wymieszać i przesiać.W misie malaksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do otrzymania kuli kruchego ciasta (ciasto można też szybko zagnieść ręcznie, siekając je nożem a następnie szybko wyrabiając tylko do połączenia się składników).Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść do niej kruche ciasto, pomagając sobie drewnianą łyżką rozłożyć w foremce, następnie wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 20 minut.Używając
ostrego noża naciąć ciasto (do samej blachy), formując 20 kruchych paluszków. Ponakłuwać widelcem.Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut do złotego koloru.** Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie przez 20 minut. Delikatnie wyjąć z formy, przenieść na kratkę do wystudzenia.Po wystudzeniu pokroić według naznaczonych wcześniej linii, oprószyć delikatnie
cukrem pudrem.Smacznego :-).* zamiast można użyć
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, zmieni się struktura ciasta** klasyczny shortbred jest jasny, prawie biały; jeśli chcecie taki upiec wystarczy obniżyć temperaturę do 160ºC i piec odrobinę dłużej
Źródło przepisu - Donna Hay magazine.