Wykonanie
Te
ciasteczka pochodzą ze Szkocji. Jest to tradycyjny szkocki deser, a przepis na te
ciasteczka w Szkocji to ogromny skarb! W wersji tradycyjnej shortbread składa się z jednej części
cukru, dwóch części
masła i
trzech części
mąki owsianej. Współcześnie używa się
mąki pszennej zmieszanej z
mąką ryżową lub
skrobią kukurydzianą (ona powoduje że rozpływają się w ustach). Nazwa pochodzi od kruchości upieczonych
ciastek.O tych ciasteczkach powiedział mi mój fajny kolega z pracy. Podobnie jak ja lubi gotować i mamy nawet dużo wspólnych ulubionych smaków. Przepis jest bardzo prosty. Prostota tych
ciasteczek czyni je wspaniałym deserem, pasują bardzo do filiżanki dobrej
herbaty.składniki:100g
mąki pszennej100g
skrobi kukurydzianej125g zimnego
masła100g
cukru pudrusok z 1/2 większej
cytrynyprzygotowanie:
mąki (pszenną i
skrobię kukurydzianą) przesiewamy na stolnicę, dodajemy
cukier i
masło siekając je nożem, następnie dodajemy
sok z cytryny i szybko wyrabiamy ciasto tylko do połączenia składników (struktura ciasta będzie bardzo delikatna).foremkę 20x30 smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia, pomagając sobie łyżką rozkładamy ciasto w foremce i wyrównujemy z góry łyżką.
ostrym nożem nacinamy ciasto formując 20 paluszków. każdy paluszek nakłuwamy widelcem. następnie foremkę wkładamy na 20 - 30 minut do lodówki i schładzamy.pieczemy w temp 160-165 stopni C. po upieczeniu pozostawiamy w formie do wystudzenia, a następnie kroimy wg naznaczonych wcześniej linii. delikatnie oprószamy
cukrem pudrem.smacznego :-)