Wykonanie
Pyszne
ciasto drożdżowe na każdą okazję. Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i mam nadzieję,że zagości także na
polskich stołach:). Sposób wykonania od podstaw jest dosyć czasochłonny, jednak w większości ze względu na konieczność wyrastania
ciasta drożdżowego, dlatego rozłożyłam sobie wykonanie go na 2 dni. Warto się jednak pomęczyć, gdyż otrzymamy puszyste kawałki
ciasta drożdżowego, otoczone w
cynamonie i polane pysznym
sosem karmelowym np. z tego przepisu . Rozpusta!
Monkey Bread (forma o śr. 26 cm na babkę z kominem)Składniki na ciasto:70 g ( troszkę powyżej 1/4 szklanki)
mleka w pokojowej temperaturze1 łyżeczka
drożdży instant207 g ( 1 1/3 szklanki)
mąki pszennej2 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
soli2 duże
jajka70 g (5 łyżek) niesolonego
masła, w temp. pokojowejSkładniki na masę do obtoczenia kawałków ciasta:121 g (1/2 szklanki) kwaśnej
śmietany60 g ( 1/4 szklanki)
cukru2 łyżeczki mielonego
cynamonuSos karmelowy z tego przepisuPrzygotowanie:Dzień wcześniej:W misce miksera wymieszaj
drożdże z
mlekiem i zostaw na 10 min.Dodaj przesianą
mąkę,
cukier,
sól i
jajka miksuj specjalną końcówką do ciast (hakiem) na średniej prędkości, do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i „okręci się” na haku. Może to potrwać ok. 20 min, a gdy ciasto będzie wciąż zbyt wilgotne dosypuj po odrobinie
mąki,aż będzie miało odpowiednią konsystencję. Zdrapuj też od czasu do czasu ciasto z brzegów miski najlepiej silikonową
łopatką.Gdy ciasto jest gotowe,zdejmij go z haka i umieść go ponownie na dnie miski miksera. Zacznij miksować na średnich obrotach i dodawaj po łyżce
masło.Ważne jest,aby dodawać kolejną łyżkę
masła po tym,jak poprzednia będzie już idealnie wmiksowana w masę.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu na 3 godziny,aż jego objętość się podwoi.Gdy jest wyrośnięte,wyjmij je na posypaną
mąką powierzchnię i pognieć go chwilę aby usunąć wszelkie bąble z powietrzem. Ponownie natłuść miskę, umieść w niej ciasto i pozostaw w lodówce na minimum 6 godzin, najlepiej przez całą noc.Następnego dnia:Wyjmij ciasto z lodówki i umieść na posypanej
mąką powierzchni.Zacznij je rolować dłońmi, aż uzyskasz wałek o średnicy 1 , 5 cm. Będzie dosyć długi.Podziel wałek nożem na mniejsze kawałki o długości ok. 2 cm. Będzie ich sporo, więc najlepiej układać je w jednej warstwie na papierze do pieczenia aby uniknąć sklejania i przywierania.Ostrożnie przenieś kawałki ciasta razem z papierem do zamrażarki i pozostaw je tam na ok. 45 minut, aż będą porządnie zmrożone.W dużej misce, wymieszaj składniki do obtoczenia:
śmietanę,
cukier i
cynamon. Włóż do niej zmrożone kawałki ciasta, przykryj miskę i potrząśnij, aby wszystkie kawałki dokładnie pokryły się masą.Przełóż kawałki do natłuszczonej formy na babkę układając je w równomiernych warstwach. Przykryj ją ręcznikiem i pozostaw na kolejne 2 1/2 godziny do wyrośnięcia.Gdy ciasto jest wyrośnięte, przełóż je do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 25 min, ciasto powinno być ładnie zrumienione.Po wyjęciu z piekarnika zostaw je w formie jeszcze przez 10 min , następie wyjmij do ostygnięcia.Polej
sosem karmelowym i gotowe.Smacznego!


Share the post "
Monkey Bread-
cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z
sosem karmelowym"


