Wykonanie
Pyszna, rozpływająca się w ustach drożdżówka z dużą ilością
cytrusowego puree z
suszonych moreli, delikatnego
serka śmietankowego i słodkiej, chrupiącej kruszonki. Przygotowanie jej może wymaga troszkę wysiłku i czasu, jednak zapewniam, że warto:). Drożdżówka nie jest za słodka, idealna do porannej
kawy lub na deser, jeżeli jednak wolicie słodszą wersję, wystarczy tylko zwiększyć ilości
cukru na każdym etapie. Polecam!Przepis znalazłam tutajScroll down for recipe in EnglishDrożdżówka z
serkiem,
morelami i kruszonką(6-8 porcji)Składniki na
ciasto drożdżowe:2 szklanki
mąki uniwersalnej2 1/2 łyżki
cukru1 łyżeczka
drożdży instantszczypta
soli1
jajko, w temperaturze pokojowej1/3 szklanki
mleka, w temperaturze pokojowej1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
masła, w temperaturze pokojowejSkładniki na nadzienie
morelowe:1 1/2 szklanki
suszonych moreli1/2 szklanki wyciśniętego soku z
pomarańczy1/3 szklanki wyciśniętego
soku z cytryny2 łyżki
cukruSkładniki na nadzienie z
serkiem śmietankowym:230 g
serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej2 łyżki
cukru1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliSkładniki na kruszonkę:3/4 szklanki
mąki uniwersalnej2 łyżki
cukru4 1/2 łyżeczki jasnego
cukru brązowegoszczypta
soli3 1/2 łyżki
masła, roztopionego i schłodzonegoDo posmarowania ciasta:1
jajkoszczypta
soliPrzygotowanie:Na
ciasto drożdżowe, przesiej
mąkę do misy miksera wyposażonego końcówkę „hak”, po czym wsyp
cukier,
sól i
drożdże. Miksuj na niskiej prędkości, do wymieszania się składników. Następnie dodaj
jajko,
mleko,
wanilię i
masło, i miksuj całość kolejne 5 minut, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Uformuj z ciasta kulę i włóż do naoliwionej miski. Przykryj ją ręcznikiem lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny). W tym czasie zrób nadzienia i kruszonkę.Na nadzienie
morelowe, umieść
morele,
sok pomarańczowy,
sok z cytryny i
cukier w rondelku i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia. Gotuj bez przykrycia przez 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż
morele zmiękną a objętość
soków zmniejszy się o połowę. Następnie zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po ochłodzeniu, umieść zawartość rondelka w blenderze i zmiksuj na gładkie puree. Odstaw.Na nadzienie z
serka, w średniej misce wymieszaj drewnianą
serek i
cukier, aż masa stanie się gładka i bez grudek. Dodaj
żółtka, ekstrakt
waniliowy i
sól, po czym wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw.Na kruszonkę. w średniej misce wymieszaj
mąkę,
cukier i
sól. Następnie dodaj
masło i wymieszaj całość gumową szpachelką (lub najwygodniej palcami), aż powstaną grudki (kruszonka). Przykryj miskę i odstaw do lodówki do momentu wykorzystania.Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach (lub popularną keksówkę) Na lekko posypanej
mąką powierzchni wyłóż wyrośnięte ciasto, rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 25×60 cm, tak by przed sobą
mieć długą jego krawędź. Wyłóż na ciasto masę
morelową, pozostawiając 2 cm margines wzdłuż wszystkich krawędzi. Następnie na masę
morelową wyłóż równomiernie masę z
serka śmietankowego.Rozpoczynając od dolnej dłuższej krawędzi „od siebie”
zwiń ciasto w rulon, kończąc zwijanie w połowie prostokąta, następnie zrób to samo rozpoczynając od górnej krawędzi, tak by zrolowane krawędzie zetknęły się na środku prostokąta. Podziel rulon, tylko delikatnie zaznaczając, na 3 równe części i złóż lewą część na środkową, a następnie prawą zawiń także na środkową część rulonu (doskonale jest to zilustrowane na stronie źródłowej). Następnie obróć ciasto, tak by łączenie było na dole, po czym trzymając za końce skręć delikatnie i umieść w przygotowanej blaszce do pieczenia.W małej miseczce roztrzep
jajko z
solą i wysmaruj mieszanką przygotowane ciasto. Przykryj ją folią lub ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość, ok. 1 1/2 do 2 godzin.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Posmaruj ciasto ponownie mieszanką jajeczną i posyp równomiernie kruszonką, dociskając ją lekko. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut, aż drożdżówka się ładnie zarumieni. Wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 25 minut do wystudzenia, po czym wyjmij drożdżówkę z formy i odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia. Można ją przechowywać szczelnie zawiniętą w folię spożywczą do 3 dni.Smacznego!

English version(6-8 servings)Ingredients for the dough:2 cups all-purpose
flour2 1/2 tablespoons granulated sugar1 teaspoon instant yeastpinch of salt1 egg, at room temperature1/3 cup whole milk, lukewarm1/2 teaspoon vanilla extract2 tablespoons unsalted butter, at room temperatureIngredients for the apricot filling:1 1/2cups dried apricots1/2 cup orange juice1/3 cup lemon juice2 tablespoons granulated sugarIngredients for the cream cheese filling:230 g cream cheese, at room temperature2 tablespoons granulated sugar1 egg yolk1 teaspoon vanilla extractpinch of saltIngredients for the streusel:3/4 cup all-purpose
flour2 tablespoons granulated sugar4 1/2 teaspoons light brown sugarpinch of salt3 1/2 tablespoons unsalted butter, melted and cooledIngredients for the egg wash:1 eggpinch of saltDirections:Place the
flour, sugar, yeast and salt in the bowl of an electric mixer fitted with a dough hook. Stir on medium-low speed for a minute or so to combine. Add the egg, milk, vanilla and butter and mix on medium speed until a smooth dough forms, about 5 minutes. Form into a ball and place in a lightly oiled bowl. Cover with plastic wrap and place in a war place until doubled in volume (about 1 hour). While the dough rests,
make the fillings and streusel.Combine the dried apricots, orange juice, lemon juice and sugar in a small saucepan and bring to a simmer over medium-low heat. Simmer uncovered for 10 to 15 minutes, stirring occasionally, until the apricots soften and the liquid is reduced by half. Remove from the heat and allow to cool completely. Once cool, transfer the mixture to a food processor and process until a puree forms. Set aside at room temperature.In a medium bowl, stir the cream cheese and sugar with a wooden spoon until smooth and lump-free. Add the egg yolk, vanilla extract and salt, and stir to combine. Set aside at room temperature.For the streusel, in a medium bowl,
whisk together the
flour, sugars and salt. Add the butter and mix with a rubber spatula until the mixture comes together into large, coarse crumbs. Cover and refrigerate until ready to use.Assemble the Babka: Lightly grease a 23×13 cm loaf pan and set aside. On a lightly floured surface, roll the dough out into a 25×60 cm rectangle, with the long edge facing you. Spread the apricot filling evenly over the dough, leaving a 2 cm border along all of the edges. Spread the cream cheese filling over the apricot filling.Starting with the bottom edge, roll the dough into the middle of the rectangle, then do the same with the top edge so that the two rolls
meet in the center. Visualize the long cylinder divided into three equal lengths. Fold the left third over onto the middle third. Then, fold the right third over the middle third. Pick up the dough and turn it over so the
seam is on the bottom. Then, holding each end, gently twist it in the middle and place it in the prepared pan. (like here)
Whisk together the egg and salt for the egg wash and brush it over the babka. Lightly cover the pan with plastic wrap and place it in a draft-free area until it is doubled in size, 1 1/2 to 2 hours.Preheat oven to 180 oC. Brush the babka once again with the egg wash and sprinkle the streusel evenly over the top, pressing lightly so the crumbs adhere to the babka. Bake until the top is a deep golden brown, about 50 minutes. Cool the bread in the pan set on a
wire rack for 25 minutes, then unmold the bread from the pan (some of the streusel may fall off) and place on the
wire rack to cool completely. The bread will keep, wrapped tightly in plastic wrap, for up to 3 days.Enjoy!

Share the post "Drożdżówka z
serkiem,
morelami i kruszonką/Apricot cream cheese babka with streusel"



