ßßß
(tortownica o śr. 22 cm)Składniki:150 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanej6 białek z jaj kurzych½ łyżeczki proszku do pieczenia150 g cukru lub 130 g ksylitolu25 g mąki45 g zmielonych migdałówPrzygotowanie:Natłuść i obsyp mąką tortownicę o średnicy 22 cm.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, chociaż ja wolę włożyć ją na 30 – 40 s do mikrofalówki (szybciej i mniej mycia :))W pojemniku miksera zacznij ubijać białka i jak zaczną się pienić dodaj proszek do pieczenia. Gdy białka będą już prawie całkowicie ubite dodawaj porcjami cukier i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż piana będzie całkowicie sztywna a cukier rozpuszczony.Wmieszaj do białek rozpuszczoną czekoladę, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę i migdały.Przełóż masę do przygotowanej tortownicy (ja miałam wersję z kominem) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez około 40 minut, lub do suchego patyczka.Po upieczeniu wyłącz piekarnik i ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne, że trochę opadnie.Podawaj z lodami, owocami lub jak ja jeżynami.Smacznego!
English versionChocolate egg white cake(22 cm baking pan)Ingredients:150 g dark chocolate, chopped6 egg whites½ tsp cream of tartar150 g sugar or 130 g xylitol25 g flour45 g almond mealPreparation:Prepare a 22 cm round pan: sprinkle it with baking spray or grease with butter and sprinkle with flour.Melt the chocolate in water bath or microwave for 30-40 s.Whip egg whites until foamy, add cream of tartar and keep beating to soft peaks, then add sugar in 3-4 portions and beat for about 5 minutes, until they are stiff, glossy and the sugar is dissolved.Add chocolate to the egg whites, mix delicately with a spatula, next add flour and almond meal, mix until incorporated.Pour the batter into the pan and bake in pre-heated oven in 180 oC for about 40 minutes, until toothpick comes out clean.Let the cake cool in half-open oven, don’t worry if it collapses a bit, that’s normal.Serve with good ice cream and some fruit, especially berries or cherries.Enjoy!
Share the post "Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake"


