Wykonanie
Zupa serowa, aksamitna i pyszna w smaku to świetny pomysł na szybki obiad. Przygotowałam ją na
bulionie warzywnym z odrobiną
oliwy a do tego
ser dojrzewający i grzanki. Mniam....

SKŁADNIKI :1,5 litra przygotowanego wcześniej
bulionu warzywnego ( można użyć rosołu )1
cebula, obrana i pokrojona w kostkę1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę3 łyżki
oliwy2
serki topione po 100 g gouda, ementaler
sól,
pieprz do smaku100 ml
śmietanki 30%3-4 kromki
chleba + 3 łyżki
oliwyzioła prowansalskieszczypiorek i
ser dojrzewający do posypaniaPRZYGOTOWANIE :W garnku na
oliwie podpiekamy
cebulę i
czosnek.Wlewamy
bulion, dodajemy od razu pokrojone
serki na
male kawałki. W
miedzy czasie kroimy
chleb w kostkę, skrapiamy
oliwą, posypujemy
ziołami prowansalskimi i podpiekamy do momentu zrumienienia się, grzanki studzimy.Zaczynamy gotować zupę około kilka minut, mieszamy aż
serki się rozpuszczą. Następnie wlewamy słodką
śmietankę i doprawiamy do smaku. Gotową zupę, lekko przestygniętą podajemy posypaną
szczypiorkiem, grzankami i plasterkami
sera. Smacznego.