Wykonanie
Zupa jest prosta w wykonaniu, pyszna i przede wszystkim zdrowa. Gdyby pominąć w niej
śmietanę, co wcale nie zaburza pysznego smaku - jest też bardzo dietetyczna. Idealna na wiosnę:) Bo przecież rozpoczyna się sezon na "muszę schudnąć do lata". Też tak macie?Podczas gotowania zupy pojawia się specyficzny zapach, aby go zniwelować wystarczy dodać do
wody kilka łyżek
mleka, skórkę od
chleba lub szczyptę
gałki muszkatołowej i gotować bez przykrycia.
Brokuły można również gotować na parze.
Potrzebujemy:2
brokuły1 litr rosołu2 ząbki
czosnkusól,
pieprzłyżka
śmietany kremówkikromka
chleba i łyżka
oliwy z oliwek na grzanki lub gotowe ptysie (polecam te z bloga Dzikowca )
Brokuły gotujemy w litrze rosołu do momentu aż będą całkowicie miękkie. Jeżeli rosołu jest za mało i nie przykrywa
brokułów - dolewamy trochę
wody. Gdy są ugotowane odlewamy trochę rosołu żeby zupa była gęsta. Miksujemy ugotowane
brokuły z odrobiną rosołu i dwoma ząbkami
czosnku (dobrze się sprawdza tutaj zwykły blender). Doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy ze
śmietaną kremówką i grzankami (
chleb kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni na łyżce
oliwy z oliwek).Gotowe, smacznego:)