ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Zupa jest prosta w wykonaniu, pyszna i przede wszystkim zdrowa. Gdyby pominąć w niej śmietanę, co wcale nie zaburza pysznego smaku - jest też bardzo dietetyczna. Idealna na wiosnę:) Bo przecież rozpoczyna się sezon na "muszę schudnąć do lata". Też tak macie?
Podczas gotowania zupy pojawia się specyficzny zapach, aby go zniwelować wystarczy dodać do wody kilka łyżek mleka, skórkę od chleba lub szczyptę gałki muszkatołowej i gotować bez przykrycia. Brokuły można również gotować na parze.
Potrzebujemy:
2 brokuły
1 litr rosołu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka śmietany kremówki
kromka chleba i łyżka oliwy z oliwek na grzanki lub gotowe ptysie (polecam te z bloga Dzikowca )
Brokuły gotujemy w litrze rosołu do momentu aż będą całkowicie miękkie. Jeżeli rosołu jest za mało i nie przykrywa brokułów - dolewamy trochę wody. Gdy są ugotowane odlewamy trochę rosołu żeby zupa była gęsta. Miksujemy ugotowane brokuły z odrobiną rosołu i dwoma ząbkami czosnku (dobrze się sprawdza tutaj zwykły blender). Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną kremówką i grzankami (chleb kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni na łyżce oliwy z oliwek).
Gotowe, smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/03/zupa-krem-brokuowy-idealna-na-szybki_20.html