Wykonanie

Tym razem tytuł rekomenduje danie. Dodam tylko, że gotowe jest w 20 minut. W takie upały to optymalny czas spędzony w kuchni.Składniki na 2 porcje:pół opakowania
makaronu spaghetti, pełnoziarnistego2 puszka całych
pomidorów pelati, zmiksować w blenderze2 łyżki
kaparów4 ząbki
czosnku, w plasterkiokoło 70 ml
czerwonego wina Chianti lub innego wytrawnego, włoskiego (dwa porządne chlusty)
oliwa z oliweksól morskałyżka
miodu lub
cukierszczypta
cynamonuspora garść
grana padano, świeżo startegoZagotować
wodę. Mniej więcej w połowie przygotowywania sosu, wrzucić
makaron i gotować o 2 minuty krócej niż zaleca producent.
Kapary bardzo dokładnie odsączyć na sitku, inaczej pryskają po całej kuchni, właściwie nie one, tłuszcz. Rozgrzać
oliwę, wrzucić
czosnek i
kapary. Uważać, żeby
czosnek nie zmienił koloru. Dodać
miód, poczekać aż połączy się z warzywami. Po około minucie podlać
czerwonym winem, zwiększyć ogień i szybko odparować. Dodać zmiksowane
pomidory, smażyć, aż całość nabierze właściwej konsystencji. Kiedy
sos jest już w miarę gęsty, doprawić
solą,
cynamonem i miodem/cukrem, jeśli nadal wyczuwamy kwaśną nutę.Ugotowany
makaron przełożyć bezpośrednio na patelnię i mieszając, gotować razem jeszcze 2 minuty. Posypać
serem i podać w głębszych talerzach.