ßßß
Składniki:opakowanie prostokątne o wymiarach około 20×15 cm2 dojrzałe banany200 g śmietany kremówki400 ml mleka90 g cukru pudruDodatki:bananpolewa (u mnie piernikowo-czekoladowa – świetnie pasowała!)Wykonanie:Banany rozgniatamy / blendujemy na gładką papkę. Śmietanę ubijamy.Mus bananowy łączymy z mlekiem i cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Gdy składniki się połączą przekładamy do maszyny do robienia lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli, po czasie wskazanym w instrukcji, lody nie będą wystarczająco gęste, przekładamy je do pojemnika i domrażamy. W trakcie mrożenia od czasu do czasu mieszamy, aby nam się nie skrystalizowały.Jeśli nie używamy maszyny – przelewamy masę do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Pamiętajmy, aby co jakiś czas (co godzinę) mieszać – dzięki temu zapobiegniemy krystalizacji.Podajemy w wafelku lub jako deser lodowy z bananami i ulubioną polewą.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!