Wykonanie
Ostatnio chodzą za mną domowe
lody. Nie mam maszyny do nich, jednak na bazie kremówki można wyczarować sporo. Proponuję
lody truskawkowe na spodzie
bezowym. Nie pieczemy tu nic, nie mieszamy zamarzającej się masy.
Lody są po prostu obłędne w smaku, pomimo, że sklepowych
truskawkowych nie lubię. Torcik sprawdzi się kiedy mają zjawić się goście, tak po prostu do
kawy - ale też jako deser na ochłodzenie sobie ciepłego dnia :)
Bezy fantastycznie skruszeją pod
śmietaną i całość jest bardzo delikatna.
Przepis własny.Składniki na małą tortownicę:0,5 l
śmietany kremówki100 g bez0.25 kg
truskawekcukier puder do
śmietany - według uznaniaWykonanie:
Bezy pokruszyć na spód tortownicy.
Truskawki umyć, usunąć zielone części. Pokroić je na drobne kawałki.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej
cukier puder, by masa była lekko słodkawa. Na końcu dodać
truskawki - całość
jeszczę chwilkę miksować, by masa stała się jednolita.
Śmietanę wyłożyć na
bezy.Tortownice szczelnie zawinąć folią spożywczą, zostawić na 8 godzin w zamrażalniku.
Lody spożyć w ciągu pierwszej doby z racji tego, że w dniach kolejnych zaczną się tworzyć kryształki
lodu w
masie. By tego unikąć trzeba przepuścic
śmietanę przez maszynę do robieia
lodów. Ale kto bedzie trzymać takie pyszne
lody długo? :)Przed bezpśrednim podaniem pozwolić
lodom troszkę zmiękknąć w temperaturze pokojowej, bedą smaczniejsze.Smacznego! :)Przy okazji przypominam o ankiecie - widoczna po prawej stronie u góry - dziękuję za wypełnienie :)
ZOBACZ RECENZJĘ MULTICOOKERA, urządzenia które piecze, gotuje, smaży, pasteryzuje, steryzlizuje, dusi, gotuje na parze i posiada wiele wiele innych funkcji....