ßßß
Składniki (na standardowe plastikowe pudełeczko do lodów + 4 lody na patyku):- 300 ml śmietany 30-36%,- 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,- 4-5 łyżek cukru pudru,- 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 100 ml wrzątku (i ostudzone).Śmietanę (koniecznie dobrze schłodzoną) ubijamy w jednej misce, na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. W osobnej misce ubijamy na pianę mleko (koniecznie dobrze schłodzone). Kawę zaparzamy we wrzątku, studzimy. Zawartość obu misek łączymy (ja użyłam w tym celu miksera na najniższych obrotach). Dodajemy 5 łyżek zimnej kawy (ja dodałam mniej, przez co lody były bardziej o smaku cappuccino). Umieszczamy w odpowiednich foremkach lub zwykłym pojemniku po lodach. Wierzch ozdabiamy pozostałą kawą (polewamy fantazyjnie). Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed podaniem należy wyjąć na ok. 10 minut - będzie łatwiej nakładać i jeść. Smacznego! :)