Wykonanie

Gorący
kisiel wiśniowy o aromacie piernika i
pomarańczy, to najlepszy deser na grudniowe dni. Zapomnicie o gotowych kisielach!Przygotowuje się go prosto i szybko, jeśli tylko macie w zamrażarce mrożone
wiśnie. Dzięki temu możecie cieszyć się nim zimą, ale w sezonie równie łatwo można przygotować
kisiel ze świeżych
owoców wiśni.Pamiętajcie by dokładnie rozmieszać
mąkę w chodnej wodzie, zanim dodacie ją do
owoców – tylko to ustrzeże Was przed grudkami.porcje dla 2 osób, po 250 mlSkładniki300 g
wiśni, mrożonych3 łyżki
cukru1/2 łyżki
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
przyprawy piernikowej1/4 łyżeczki skórki otartej z
pomarańczy (niewoskowanej)1 łyżka soku z
pomarańczy1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej80 ml
wodyWykonanie w garnuszku umieścić mrożone
wiśnie, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
przyprawę,
cynamon, otartą skórkę oraz sok i podgrzewaćchłodną
wodę wymieszać dobrze z
mąką ziemniaczanągdy tylko
wiśnie zaczną się gotować, wlać do nich
wodę z
mąką cały czas mieszając. Gdy
kisiel zgęstnieje i ponownie
zawrzy, pogotować go jeszcze kilka sekund, następnie zdjąć go z ognia i rozlać na porcje
kisiel można podawać na gorąco lub wystudzony

Opublikowano: 4 grudnia 2015Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Pikantna fit zupa kapuściana

Crumble ze
śliwkami i
migdałami
Ziemniaki ze speckiem i
pietruszką
Zapiekanka makaronowa z
pieczarkamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus