Wykonanie

Od pewnego czasu, tu i ówdzie pojawiają się
morele w zaskakująco przyjaznej cenie. Po
truskawkowym szaleństwie,
pora więc ogłosić płodozmian:-)!Ciasto
jogurtowe, w sezonie letnim, cieszy się zwykle dużym powodzeniem. Zamiennie korzystam z kilku sprawdzonych przepisów. Przygotowuję różne warianty, ale najbardziej smakuje mi wersja z
owocami. Połączenie morelek z prażonymi
migdałami okazało się trafione. Nawiasem pisząc,
płatki migdałowe (pod warunkiem, że prażone!) są świetnym i bardzo przeze mnie lubianym podkręcaczem smaku w słodkościach i nie tylko.

źródło: domowy brulion z przepisamiSkładniki na formę 26x35 cm- powinny być w temperaturze pokojowej:500g
moreli200g
masła1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
jogurtu naturalnego4
jaja1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią3 łyżeczki
proszku do pieczenia50g
płatków migdałowychWykonanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Jaja ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy partiami, naprzemiennie
jogurt,
masło oraz
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Morele myjemy i kroimy na ćwiartki. Ciasto przekładamy do formy i przykrywamy warstwą
owoców. Posypujemy uprażonymi
płatkami migdałowymi. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170C.


Życzę Wam Smacznego!:-)