ßßß Cookit - przepis na Ciasto Jogurtowe z Morelami

Ciasto Jogurtowe z Morelami

nazwa

Wykonanie

Od pewnego czasu, tu i ówdzie pojawiają się morele w zaskakująco przyjaznej cenie. Po truskawkowym szaleństwie, pora więc ogłosić płodozmian:-)!
Ciasto jogurtowe, w sezonie letnim, cieszy się zwykle dużym powodzeniem. Zamiennie korzystam z kilku sprawdzonych przepisów. Przygotowuję różne warianty, ale najbardziej smakuje mi wersja z owocami. Połączenie morelek z prażonymi migdałami okazało się trafione. Nawiasem pisząc, płatki migdałowe (pod warunkiem, że prażone!) są świetnym i bardzo przeze mnie lubianym podkręcaczem smaku w słodkościach i nie tylko.
źródło: domowy brulion z przepisami
Składniki na formę 26x35 cm- powinny być w temperaturze pokojowej:
500g moreli
200g masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jogurtu naturalnego
4 jaja
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy partiami, naprzemiennie jogurt, masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Morele myjemy i kroimy na ćwiartki. Ciasto przekładamy do formy i przykrywamy warstwą owoców. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170C.
Życzę Wam Smacznego!:-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/06/ciasto-jogurtowe-z-morelami-i-prazonymi.html