ßßß Cookit - przepis na Chocolate Molten Lava Cakes. Słynny Deser z Płynnym Środkiem.

Chocolate Molten Lava Cakes. Słynny Deser z Płynnym Środkiem.

nazwa

Wykonanie

Słynny, znakomity deser, pieczony w ramekinach. Absolutny must eat każdego, szanującego się czekoladoholika. Jest przepyszny! W wersji najbardziej klasycznej nie ma w nim mąki, za to dodaje się pianę ubitą z białek. Zanim wybrałam przepis wg. którego powstały moje lava cakes, przeczesałam zasoby Food Network, Gordona Ramsaya oraz kilku polskich blogów. Wszędzie na liście składników figurowała mąka. Zdecydowałam więc, że wsypię ją i ja:-).
Korci mnie jednak, by następnym razem z niej zrezygnować i przygotować wariant bardzo tradycyjny.
Czy wiecie, że pod koniec lat 80tych XX wieku, Amerykanie spierali się z Francuzami o miano twórców tego deseru? Gdy się bliżej przyjrzeć sprawie, okazuje się że to Jean-Georges Vongerichten (francuski mistrz kuchni mieszkający w USA) spierał się z Jacques'em Torresem (francuskim mistrzem kuchni i czekoladnikiem mieszkającym we Francji) :-). Ten pierwszy uważał, że wymyślił lava cake w Nowym Jorku w 1987 roku, kiedy to przedwcześnie wyjął z piekarnika ciasto czekoladowe. Drugi posłał mu błyskawiczną ripostę, że taki deser podaje się we Francji już od wielu lat. Nie przeszkodziło to Vongerichtenowi rozpowszechnić lava cake w Stanach Zjednoczonych, jak również uchodzić tam za jego autora i gorącego propagatora. Co ciekawe, mimo francuskiego rodowodu, najczęściej używamy anglojęzycznej nazwy: chocolate molten lava cake, a podając przepisy, powołujemy się przede wszystkim na źródła amerykańskie. Czyżby kolejna zasługa Vongerichtena? :-)
Składniki na 4-6 sztuk w zależności od rozmiaru użytych ramekinów:
100g masła
kakao do posypania foremek
100g czekolady gorzkiej lub deserowej
2 jaja
2 żółtka
100g cukru pudru
100g mąki pszennej
Opcjonalnie:
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1-2 łyżki dowolnego likieru pomarańczowego
Dodatkowo:
kakao lub cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie:
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Jaja i żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Następnie stopniowo wlewamy czekoladę z masłem. Na końcu dodajemy mąkę i wlewamy dodatki smakowe, jeśli się na nie decydujemy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i posypanych kakao ramekinów. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 160C. Wyjmujemy z foremek, w razie potrzeby, boki podważając delikatnie nożem. Odrobinę przestudzone, posypujemy kakao lub cukrem pudrem. Zjadamy, najlepiej od razu, choć później również smakują znakomicie. Tradycja przewiduje podanie w towarzystwie truskawek i/lub bitej śmietany.
Uwaga od nośnie pieczenia:
Czas pieczenia uzależniamy od wielkości ramekinów i cały czas kontrolujemy sytuację. Ciastka powinny mieć dość solidną skorupkę z zewnątrz, ale środek płynny lecz przy tym już lekko gęsty. Jeśli deser wyjmiemy z piekarnika za szybko, wnętrze będzie zbyt rzadkie, a znów gdy się zagapimy, otrzymamy całkowicie upieczone ciasto czekoladowe, bez śladu gorącej lawy wewnątrz. Do opcji idealnej dochodzi się metodą prób i błędów. U mnie, lava cakes wyszły takie jak należy, dopiero przy drugim do nich podejściu. Teraz juz wiem, że w moich foremkach i moim piekarniku muszą spędzić 14 minut.
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/01/chocolate-molten-lava-cakes-synny-deser.html