Wykonanie

Tę tartę pokochałam od pierwszego wejrzenia:-). Robi sie raz dwa, a ponadto jest szalenie aromatyczna i bardzo mocno owocowa. To zasługa nadzienia. Zwykle na tartach po prostu układa sie pokrojone
owoce. Tu jest odrobinę inaczej. Jak? O tym przeczytacie w przepisie:-).

Składniki na okrągłą forme do tarty o śr. 26 cm:1 opakowanie
ciasta francuskiego (u mnie w wersji light) - arkusz o wymiarach 40x25 cm (275g)ca 400-500g najlepiej słodkich
śliwek2-3 kwaskowe
jabłka1
jajo3 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
miodu1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią1 łyżeczka
cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu - wybór wedle osobistych preferencji
smakowychWykonanie:Formę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Wykładamy ją
ciastem francuskim w taki sposób, by ok 2 cm wystawały ponad brzeg. Rozkłócamy
jajo i smarujemy nim spód oraz brzegi ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem.W zależności od wielkości
owoców,
śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki, a obrane
jabłka na ósemki lub szesnastki.
Owoce wkładamy do miski i obficie posypujemy mieszanką wykonaną z:
brązowego cukru,
miodu,
cukru waniliowego i kardamonu/cynamonu. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie, nadzienie wykładamy do formy. Wystające brzegi ciasta zwijamy do środka w rulonik i smarujemy pozostałym
jajkiem. Pieczemy ca 40 minut w temp. 200C.

Życzę Wam smacznego! :-)