ßßß Cookit - przepis na Miodowa tarta z nadzieniem śliwkowo-jabłkowym

Miodowa tarta z nadzieniem śliwkowo-jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Tę tartę pokochałam od pierwszego wejrzenia:-). Robi sie raz dwa, a ponadto jest szalenie aromatyczna i bardzo mocno owocowa. To zasługa nadzienia. Zwykle na tartach po prostu układa sie pokrojone owoce. Tu jest odrobinę inaczej. Jak? O tym przeczytacie w przepisie:-).
Składniki na okrągłą forme do tarty o śr. 26 cm:
1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie w wersji light) - arkusz o wymiarach 40x25 cm (275g)
ca 400-500g najlepiej słodkich śliwek
2-3 kwaskowe jabłka
1 jajo
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu - wybór wedle osobistych preferencji smakowych
Wykonanie:
Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ją ciastem francuskim w taki sposób, by ok 2 cm wystawały ponad brzeg. Rozkłócamy jajo i smarujemy nim spód oraz brzegi ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem.W zależności od wielkości owoców, śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki, a obrane jabłka na ósemki lub szesnastki. Owoce wkładamy do miski i obficie posypujemy mieszanką wykonaną z: brązowego cukru, miodu, cukru waniliowego i kardamonu/cynamonu. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie, nadzienie wykładamy do formy. Wystające brzegi ciasta zwijamy do środka w rulonik i smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ca 40 minut w temp. 200C.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/09/miodowa-tarta-z-nadzieniem-sliwkowo.html